Počela izrada nove Strategije crnogorskog turizma

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomskog razvoja danas je započelo sa izradom nove Strategije crnogorskog turizma za period 2021-2025 godine.

– Posebne odrednice nove Strategije će se odnositi na način promocije i upravljanja destinacijom u kriznim situacijama, poput ove koju je izazvao Covid-19. Poseban segment Strategije će se odnositi na oporavak crnogorskog turizma od Covid-19, uz napomenu i nadu da ovo stanje neće trajati dugo, pa će Strategija predvidjeti mogućnost fleksibilnog zaokreta u pravcu drugačijeg razvoja i promocije crnogorskog turističkog proizvoda – navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Na prvom sastanku radne grupe konstatovano je da crnogorski turizam treba da se razvija strateški, na održiv način, u skladu s ekonomskim ciljevima, uz očuvanje prirodnih resursa, poštujući potrebe domaćeg stanovništva i turista, kao odgovorne, atraktivne, cjelogodišnje i jedinstvene turističke destinacije.

Ministarstvo je iniciralo definisanje nove turisticke Strategije sa Akcionim planom, a na sastanku, čule su se brojne sugestije, iznijeli problemi, kao i predlozi rješenja.

Sastankom je predsjedavala Aleksandra Gardašević-Slavuljica, v.d. generalne direktorice za razvojne politike u turizmu, a prisustvovali su predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, predstavnici resornih ministarstava, međunarodnih organizacija, NVO-a, NTO-a, Akademske turističke zajednice i Udrženje turističkih agencija.

Istaknuto je da će ovo biti najznačajniji dokument iz oblasti turizma u 2021.godine, kao krovna platforma iz koje će proizilaziti sve ostale aktivnosti koje se tiču diverzifikacije i promocije turističkog proizvoda.

Na sastanku je razgovarano o dinamici izrade nove Strategije, njenom usklađivanju sa metodologijom izrade, definisanom od strane Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore i svim članovima su delegirani projektni zadaci.

Istaknuto je da će MER predstavnici insistirati na kreiranju Strategije baziranoj isključivo na realnim tržišnim zakonitostima, postojanje Akcionog plana koji će biti smjernica u njenoj implementaciji.

Učesnici sasatnka su se usaglasili da su mnoge strategije opterećene suvišnim elementima, članovi su se usaglasili da ova Strategija treba da bude moderna, koncipirana sa jasno definisanim ciljevima i očekivanjima.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *