Osim zabrane rada nedjeljom prodavnice u Hrvatskoj neće raditi ni posle 9 uveče

Dodajte komentar

Osim što namjerava da zabrani rad prodavnica nedjeljom, izuzev 16 nedelja u godini, Vlada Hrvatske izmjenama Zakona o trgovini planira i da ograniči rad prodavnica najduže do 9 uveče.

To se vidi u predlogu izmena tog zakona koji je objavljen na portalu e-savjetovanje gde se navodi da prodajni objekti nedjeljom i na državne i vjerske praznike, pretežno budu zatvoreni, a da radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedjeljka do subote sa početkom najranije od šest sati do najkasnije 21 sat, piše Novi list.

Prema važećim odredbama tog istog zakona, propisano je da trgovac samostalno određuje radno vrijeme prodavnica i drugih oblika trgovine na malo uzimajući u obzir potrebe kupaca, broj radnika i zaposlenih u prodavnici, kao i poštovanje njihovih prava prema zakonima i kolektivnim ugovorima.

Tako su do sad maloprodajni lanci imali prodavnice koje su radile do 22 ili čak do 23 sata, a pojedini trgovački centri su takođe radili do 22 sata. Čak su i kiosci bili duže otvoreni.

Ako Sabor usvoji Vladin predlog, to znači da će svi morati da budu zatvoreni nakon 21 sat. To propisano radno vrijeme će morati da poštuju i oni na koje se zabrana nedjeljom ne odnosi, dakle i trgovci koji će moći da rade svaku nedjelju u godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *