EIB do danas uložila preko pet milijardi eura u sektor saobraćaja Zapadnog Balkana

Verner Hojer, predsjednik Evropske investicione banke (EIB), banke Evropske unije, učestvovao je na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu i potvrdio čvrstu posvećenost EIB-a Zapadnom Balkanu i spremnost da poveća podršku za prelazak na zeleniji, digitalniji i inkluzivniji privredni rast. Berlinski proces omogućio je razvoj partnerstva između učesnika, država članica Evrope unije i partnera na Zapadnom Balkanu, doprinoseći napretku Agende povezivanja. Takođe, pomogao je stvaranje političkog konsenzusa i obezbijedio podršku EU za strateško sprovođenje zelene agende, digitalne transformacije i zajedničkog regionalnog tržišta.

Predsjednik EIB Verner Hojer rekao je: „Drago nam je da smo zajedno doprinijeli Berlinskom procesu koji je približio ovaj region i njegove građane međusobno, kao i sa Evropskom unijom. Finansiranje u vezi sa ovim napretkom bilo je zaista značajno. A ta podrška se nije smanjila ni tokom ovog teškog perioda: inicijativa Tima Evropa, u kojoj je EIB vodeći finansijer, dokazuje posvećenost EU ovom regionu i solidarnost sa njim.”

Od 2009. godine EIB je investirala gotovo 10 milijardi eura za Zapadni Balkan u sve ključne privredne sektore, podržavajući vitalne infrastrukturne projekte i razvoj privatnog sektora. Kao aktivan učesnik Berlinskog procesa od samog početka, EIB će nastaviti da ulaže u prioritete i daje finansijsku i tehničku podršku strateškim infrastrukturnim projektima i neophodnim zakonodavnim reformama. EIB će ostati posvećena društveno-ekonomskom razvoju regiona i nastaviti sa direktnom podrškom procesu pridruživanja. Do danas je uložila preko pet milijardi eura u sektor saobraćaja Zapadnog Balkana, podržavajući regionalnu saradnju i povezivanje.

Banka EU bila je i u prvim redovima podrške EU za brži oporavak privreda Zapadnog Balkana od kovida-19 investirajući 1,7 milijardi eura, koliko je najavljenu u okviru inicijative Tima Evropa u maju 2020. godine. Podrška EIB-a pomogla je regionu da ublaži neke od neposrednih posljedica pandemije, da se brže oporavi i ojača ključne ekonomske sektore – infrastrukturu i male biznise. Tokom 2021. godine banka je povećala finansijsku podršku Zapadnom Balkanu investirajući skoro 600 miliona eura u projekte na regionu.

Ekonomsko-investicioni plan kao dobra osnova za nove održive investicije u iznosu do 20 milijardi eura

Banka EU očekuje dobru saradnju sa Evropskom komisijom, kolegama finansijerima i partnerima sa Zapadnog Balkana na sprovođenju Ekonomsko-investicionog plana za region vrijednog devet milijardi eura. „EIB je most na kome se politika Evropske unije susreće sa dobrim projektima. Čvrsto podržavamo posvećenost EU Zapadnom Balkanu i stav da je budućnost regiona u Evropskoj uniji,” zaključio je predsjednik Hojer.

Sa Evropskom komisijom i svojim partnerskim finansijerima, kao što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), EIB planira da ubrza sprovođenje projekata na terenu kako bi se uvjerila da će investicije donijeti konkretne rezultate građanima i privredi u regionu i ubrzati usaglašavanje sa standardima i pristupanju EU. EIB je i jedan od suorganizatora Samita o željeznici Evropske komisije, koji će se održati u septembru u saradnji sa Transportnom zajednicom i EBRD-om povodom obilježavanja evropske godine željeznice. Samit će stvoriti platformu za diskusiju o regulativi i železničkim projektima iz Ekonomsko-investicionog plana za region, kao i Strategiji održive i pametne mobilnosti.

Kao klimatska banka EU, EIB će aktivno podržavati prelazak na zeleniji, digitalniji i održiviji ekonomski model, kada je u pitanju infrastruktura i razvoj privatnog sektora. Pored investicija u povezivanje regiona i razvoj privatnog sektora, banka će intenzivirati podršku zdravstvu, obrazovanju, životnoj sredini i lokalnom razvoju i podstaći socijalnu inkluziju kroz inovativne instrumente finansiranja i veću tehničku pomoć.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *