Bosanac koji je počeo sam u garaži, a danas je preuzeo Bugatti

Hrvatska kompanija Rimac preuzima Bugatti. Kompanija Mate Rimca objavila je juče da postaje većinski vlasnik Bugattija a Rimac Grupa biće podijeljena na dvije kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology.

Time su potvrđena nagađanja da će Rimac preuzeti Bugatti, čuvenu kompaniju poznatu po superluksuznim automobilima.

Sinoć su o tome u Dubrovniku govorili Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila, Oliver Blume, izvršni direktor Porschea, te Lutz Meschke, zamjenik predsjednik i financijski direktor Porschea.

“Hvala svima i dobrodošli u Dubrovnik. Ovaj događaj održavamo na tvrđavi iz 14. vijeka”, rekao je Rimac.

“Da mi je neko prije 12 godina rekao da će se ovo dogoditi, ne bih mu vjerovao”, rekao je.

“Kad sam napunio 18 godina, kupio sam BMW. Inspirisao me Tesla i njegovi izumi i htio sam dokazati da električni auti mogu biti brži i uzbudljiviji od konvencionalnih automobila”, rekao je.

“Počelo je sa mnom samim u garaži. Kad smo predstavili Concept One, bilo nas je 11. Prošle godine smo premašili 1000 zaposlenih. Nevera je ostvarenje moje vizije”, rekao je.

“Uvijek sam ovo htio napraviti u Hrvatskoj i dokazati da se to može napraviti ovdje. Kao što izreka kaže, sve je nemoguće dok to neko ne napravi”, rekao je Rimac.

“Godine 2018. Porsche je odlučio da uloži u naš biznis. Bili su nam velika podrška, ne samo na poslovnom nego i na ličnom nivou”, rekao je Rimac.

“Prva najava je da ćemo razdvojiti Rimac Automobile na dvije: Jedna će se baviti hiperautomobilima, a druga razvojem tehnologije”, rekao je.

“Rimac Kampus je moja dugogodišnja strast i biće dom našim biznisima. To će biti najbolje mjesto za naše zaposlene, jedina automobilski istraživački kompleks bez ograde”, rekao je.

“Prije mjesec dana predstavili smo Neveru, dizajnirana kod nas od početka. Nevera je, baš kao i mediteranska oluja po kojoj je dobila ime, silovita i nepredvidiva sila prirode. Svi novinari kojima smo dali da recenziraju Neveru bili su apsolutno oduševljeni. Ali sve to je samo početak za Neveru, upravo dovršavamo homologaciju”, rekao je.

“S Neverom smo redefinisali ono što automobili mogu. No, mi smo novi u ovom poslu, a malo ko je u istoriji automobilske industrije redefinisao ono što je moguće kao Bugatti. Biti ovdje, dijeliti pozornicu s prijateljima iz Bugattija i Porschea, je nešto o čemu nikad nisam mogao ni sanjati”, rekao je Rimac i najavio osnivanje nove kompanije – Rimac Bugatti.

“Postaću šef uprave Rimac Grupe. Bugatti i Rimac će nastaviti kao odvojeni brendovi. Nevjerovatno naslijeđe Bugattija neće biti poremećeno”, rekao je Rimac.

“Naš novi kampus u Hrvatskoj će, kad bude završen, biti novi dom Bugattija. Baterije će se u Hrvatskoj proizvoditi za Bugattije i Rimac automobile”, rekao je.

Izvor: SEEbiz

Check Also

“AMB Tours” je trajekt “Prizna” kupio za 252.000 eura

Hrvatska državna brodarska kompanija “Jadrolinija” za “Vijesti” je zvanično saopštila da je 53 godine stari …

Leave a Reply

Your email address will not be published.