Otpremnine bi 268 radnika KAP-a, država da plati 4,3 miliona

Dodajte komentar

Za isplatu otpremnina, shodno ranije dogovorenom socijalnom programu, od 22. marta do 30. juna prijavilo se 268 padnika Kombinata aluminijuma u stečaju. Za isplatu njihovih otpremnina država će morati da plati 4,3 miliona eura, kazali su za Dan iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER). Prošle godine se za otpremnine prijavilo 25 radnika, što je državu koštalo 370 hiljada eura.

Prijavljivanje radnika KAP-a u stečaju za socijalni program počelo je nakon što je vlasnik Uniproma Veselin Pejović, koji upravlja fabrikom od polovine 2014. godine, u Skupštini najavio da će podijeliti 600 otkaza zaposlenima u fabrici. Tačnije, Pejović je početkom marta najavio da će podijeliti 600 otkaza, izrevoltiran izjavama poslanika vlasti u Skupštini, i istakao da radnici imaju pravo na otpremnine, te da će koštati državu 10 miliona.

Prema pouzdanim informacijama Dana, nakon što je Pejović u martu zaprijetio otkazima i poslao dopis Privrednom sudu i pošto se u rješavanje problema uključila i Vlada, između radnika i uprave je postignut usmeni dogovor, nakon čega su se radnici počeli prijavljivati za otpremnine, prekidali odnos sa stečajnom upravom KAP-a, a poslije nekoliko dana potpisivali ugovore sa nekom od firmi koje gazduju KAP-om i ostajali na radnom mjestu. To je, prema nezvaničnim informacijama, bio jedan ustupak Uniproma prema radnicima, jer su na taj način ostajali na radnim mjestima na kojima su bili, a dobiće otpremnine, koje u prosjeku iznose oko 16 hiljada eura.

Gotovo svi radnici, prema pouzdanim informacijama Dana, ostali su da rade u KAP-u nakon prijavljivanja za otpremninu. Prema nepouzdanim informacijama, navodno bi stečaj u K AP-u trebalo da se završi u septembru, a radnci imaju pravo na otpremnine sve dok traje stečaj.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja, na čijem čelu je Jakov Milatović, kazali su da je pravo na otpremninu, shodno socijalnom programu, koji je donijet sredinom 2014. godine, imao 291 radnik KAP-a u stečaju.

“Tokom cijele 2019. godine, ovu fabriku napustilo je 25 radnika čiji je ukupan trošak za otpremnine iznosio 369.300 eura. U 2020. godini, no osnovu socijalnog programa, zbrinuto je 27 bivših zaposlenih radnika KAP-a, a po tom osnovu isplaćeno 418.900 eura. Prema poslednjim informacijama kojima raspolaže Ministarstvo ekonomskog razvoja, za 268 radnika koji su bili u radnom odnosu u KAP-u u stečaju, otkazan je ugovor o radu u stečaju, u periodu od druge polovine marta do sada. Za isplatu otpremnina pomenutim radnicima potrebno je izdvojiti iznos od 4.341.500 eura. Prema podacima kojima raspolažemo, a koje nam je dostavio stečajni upravnik KAP-a u stečaju, još 23 radnika imaju pravo na isplatu otpremnine no osnovu socijalnog programa, čiji zahtjevi još uvijek nisu stigli na adresu Ministarstva ekonomskog razvoja”, naveli su iz MER-a.

Na pitanje koliko će koštati preostale otpremnine za radnike koji se još nisu prijavili, odgovorili su da će Ministarstvo ekonomskog razvoja nakon dobijanja zahtjeva od stečajnog upravnika Kombinata aluminijuma Veselina Perišića za isplatu otpremnina, u skladu sa socijalnim programom, biti u mogućnosti da definiše vrijednost otpremnina za preostale radnike.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *