Opština Budva i Morsko dobro potpisali predlog Sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva Budva

Dodajte komentar

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom  Mladen Mikijelj i predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević potpisali su danas predlog  “Sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva“.

Mikijelj je kazao da se ovim sporazumom Luka Budva vraća građanima Budve, od kojih je oduzeta 2002. godine, kada je bivša vlast luku ustupila navodnom stranom investitoru iza koga su stajali domaći biznismeni bliski tadašnjem režimu.

“Tada je jedan od najvrednijih resursa naše opštine predat u privatne ruke za smiješnu nadoknadu, ispod realne vrijednosti, uz obrazlozenje da lokalna samouprava nije sposobna da upravlja lukom. Tada počinju i
problemi za lokalno stanovništvo, kojem je onemogućeno da po razumnoj cijeni koristi marinu za svoje potrebe, dolazimo u situaciju da obezbeđenje zabranjuje građanima i gostima Budve da šetaju dokovima, lokalnim ribarima se zabranjuje da svoj ulov iznosu na obalu, zaključavaju se kapije marine i ista se i pravno i faktički oduzima gradjanima, iako je riječ o dobru u opštoj upotrebi, koje mora biti dostupno na korišćenje svima”, kazao je on.

Zbog navedenog, dodaje,  organizovani su i brojni protesti lokalnog stanovništva.

Posebno je naglasio da je današnji sporazum posljedica volje građana Crne Gore iskazane 30. avgusta 2020 godine, kada su, kaže, jedan režim otuđen od naroda poslali u istoriju i dobili mandat da resurse države Crne Gore vratimo na korišćenje onima kojima i pripadaju, a to su građani.

“Želim da naglasim da je država Crna Gora u višestruko boljem položaju, u odnosu na ugovor koji je zaključen 2017, na osnovu tadašnjeg zaključka Vlade Crne Gore. Želim da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos, počev od tima koji je bio spreman da danonoćno radi na analizi prethodnog Ugovora, Takođe, želim da se zahvalim svim lokalnim
funkcionerima i predstavnicima Vlade Crne Gore, koji su podržali ovu inicijativu”, kaže Mikijelj ističući kako je ovo uspjeh svih nas, ali prije svega gradana Budve, koji se sa predmetnom otimačinom nisu pomirili svih ovih godina.

“Svim građanima Budve i Crne Gore čestitam slobodnu luku i slobodnu Crnu Goru”, zaključio je Mikijelj.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je rekao  da se dešava upravo ono što su i govorili u predizbornim kampanjama kada su obećali da će napravit otpor od svega onoga što nije u interesu građana  i države Crne Gore.

„Ovo je primjer kako treba raditi, zadovoljan sam da konačno funkcionišemo u punom kapacitetu i kada je u pitanju i Vlada i vladina preduzeća i lokalne samouprave i građani. Sve se svodi na cinjenicu da radimo ono sto smo i obecali da cemo raditi u interesu građana. Ovo je jedan u nizu primjera i želim da čestitam svima a posebno građanima na
istrajnosti i upornosti“, rekao je on.

Naglasio je kako su dokazali da su i te kako sposobni da upravljaju.

„To će vrijeme pokazati i nadam se da ćemo biti jako uspješni i da ćemo timski raditi“, zaključio je Carević.

Šef kabineta predsjednika Opštine Budva Nikola Jovanović kazao je da će danas potpisani predlog sporazuma uputiti Vladi Crne Gore na saglasnost. Nakon toga će se stvoriti pretpostavke da dalje razmatraju o
modalitetima upravljanja.

„Opština Budva će Morskim dobrom upravljati na najbolji mogući način“, naglašava Jovanović.

Izvor: Mediabiro.tv

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *