Vlasnik Amazona Jeff Bezos

Bezos se danas povlači sa mjesta generalnog direktora Amazona

Džef Bezos, najbogatiji čovjek svijeta i osnivač Amazona, trebalo bi danas da se povuče sa funkcije generalnog direktora ove gigantske platforme za onlajn trgovinu posle 27 godina provedenih na čelu kompanije.

Bezos, koji sa imovinom vrijednom oko 189 milijardi dolara zauzima prvo mjesto na Forbsovoj rang listi najbogatijih ljudi na svijetu, objavljenoj početkom ove godine, najavio je odlazak sa mjesta generalnog direktora Amazona u februaru, kako bi se posvetio svom kosmičkom preduzeću Blue Origin, piše Russia Today

Amazon, koji je davnih 1990-ih počeo da radi kao onlajn knjižara, izrastao je tokom posljednje dvije i po decenije u jednu od najvrednijih kompanija na svijetu kojima se trguje na berzi, s tržišnom kapitalizacijom od 1,7 biliona dolara.

Bezos planira da zadrži vlasnički udio od 10,3 posto u kompaniji, kao i mjesto izvršnog predsjednika upravnog odbora Amazona.

Mjesto glavnog izvršnog direktora Amazona predaće Endiju Džesiju, koji se kompaniji pridružio 1997. godine i koji trenutno vodi Amazonov sektor računarstva u oblaku.

U međuvremenu, Bezos planira da se pridruži posadi kosmičkog broda-kapsule Nju Šepard njegove svemirske kompanije na prvom putničkom letu u vasionu, koji je zakazan za 20. jul, na godišnjicu slijetanja Apola 11 na Mjesec 1969. godine.

Check Also

“Država da se uključo u rješavanje otvorenih pitanja kroz aktivnosti stručnih odbora Udruženja banaka”

Kroz aktivnosti stručnih odbora Udruženja banaka u rješavanje otvorenih pitanja trebalo bi da se uključe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *