Vlasnik “Zetatransa” i ove godine bez dividende

Dodajte komentar

Dioničari Intereurope upoznati su s poslovanjem u 2020. godini i podržali su prijedlog Uprave i Nadzornog odbora da nešto manje od deset miliona eura raspodjeljive dobiti ostane neraspoređeno. Mali dioničari već su najavili tužbu.

Slovenačko udruženje malih dioničara (VZMD) predložilo je da se dvije trećine raspodjeljive dobiti odvoji za isplatu dividende 6,6 miliona. Intereuropa je sposobna za takvo plaćanje bez negativnih uticaja ili smetnjama ostalim planovima kompanije, napisali su u protivpredlogu na tačku dnevnog reda u vezi sa raspodjeljivom dobiti.

Međutim, dioničari, među kojima je Pošta Slovenije najveća s 80,94% vlasničkog udjela, nisu podržali ovaj prijedlog, vidljivo je iz odluka skupštine objavljene na internetskim stranicama Ljubljanske berze. VZMD je stoga najavio spornu tužbu.

Dioničari su takođe odobrili rad uprave i nadzornog odbora društva u finansijskoj 2020. godini.

Predsjednik nadzornog odbora Tomaž Kokot rekao je da je Grupa Pošta Slovenije, zajedno s Intereuropa grupom, jedna od najvećih logističkih grupa u Sloveniji. Obavijestio je dioničare da zbog blizine logistike i lučke infrastrukture, kao i dosadašnje dugogodišnje prisustvo, ostaje sjedište Intereurope u Kopru, gdje je započeo njen razvojni put. Najveći vlasnik Intereurope, Pošta Slovenije, ima sjedište u Mariboru.

Državna Pošta Slovenije preuzela je većinsko vlasništvo u slovenačkoj grupi Intereuropa 2019. godine i tako posredno stekla većinsko vlasništvo nad 69,26 odsto akcija Zetatransa, najveće crnogorske špediterske firme čiji je vlasnik pomenuta kompanija. Pošta je početkom prošle godine kupila još 10,52 odsto akcija kompanije pa sada posjeduje 79,78 odsto akcija podgoričkog preduzeća.

Zetatrans je od 2008. godine član Intereuropa grupe, koncerna koji je bio vodeći ponuđač logističkih usluga u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *