Rudarenje bitcoina postalo lakše i znatno profitabilnije

Dodajte komentar

Rudarenje bitcoina ovog je vikenda postalo lakše i znatno profitabilnije. Naime, više od 54% hashratea bitcoina, što je kolektivna računarska snaga rudara širom svijeta, otpalo je s mreže od vrhunca na tržištu u maju . Bitcoin kôd je ponovo kalibrisan kako bi ga bilo 28% jednostavnije iskopati. Rudari koji su još uvijek uključeni u mrežu stoje kako bi ostvarili veću dobit, dok većina rudara ostaje izvan mreže.

Jednostavno je postalo puno lakše i puno isplativije rudariti bitcoin.

Svijet već mjesecima zna da bi više od polovine svjetskih rudara bitcoina djelovalo u sivoj zoni dok je Kina pokušavala suzbiti rudarstvo. Sad kad se to dogodilo, bitcoin algoritam prilagodio se u skladu sa tim kako bi osigurao da produktivnost rudara ne nastavi da pada.

To prilagođavanje koje je stupilo na snagu u subotu rano ujutro – takođe znači da će više novca ići rudarima bitcoina koji ostaju na mreži.

“Ovo će biti zarada za rudare”, rekao je inženjer rudarstva bitcoina Brandon Arvanaghi.

“Odjednom posjeduju značajno veći dio kolača, što znači da svakodnevno zarađuju više bitcoina.”

Rudar bitcoina na računaru pokreće program kako bi pokušao da riješi zagonetku prije nego što to bilo ko drugi učini. Rješavanje te zagonetke ono je što dovršava blok, postupak koji istovremeno stvara novi bitcoin i ažurira digitalnu knjigu prateći sve bitcoin transakcije.

Kina je već dugo bila epicentar rudara bitcoina, s prošlim procjenama koje su ukazivale da se tamo dogodilo 65% do 75% svjetskog rudarstva bitcoina, ali represija kineske vlade učinkovito je protjerala kripto igrače iz zemlje.

″Po prvi put u istoriji bitcoin mreže imamo potpuno zaustavljanje rudarstva u ciljanoj geografskoj regiji koja je zahvatila više od 50% mreže “, rekao je Darin Feinstein, osnivač Blockcapa i Core Scientifica.

Više od 50% hashrate-a otpalo je s mreže od vrhunca na tržištu u maju.

Algoritam je programiran tako da podnosi povećanje ili smanjenje rudarskih mašina, prema Mikeu Colyeru, izvršnom direktoru tvrtke Foundry za digitalne valute.

„To je samoregulišuće tržište koje ne zahtijeva da bilo koji vanjski odbor odluči što će učiniti. Ovo je vrlo moćan koncept”, rekao je.

Manje konkurenata i manje poteškoća znači da će svaki rudar s priključenim računarom zabilježiti značajan porast profitabilnosti i predvidljiviji prihod.

“Svi rudari bitcoina dijele istu ekonomiju rudarenja na istoj mreži, pa će rudari i javni i privatni vidjeti porast prihoda”, rekao je Kevin Zhang, bivši glavni rudarski direktor u Greenridge Generation, prvoj velikoj američkoj elektrani koja je započnite s velikim rudarstvom iza metra.

Pretpostavljajući fiksne troškove električne energije, Zhang procjenjuje prihode od 29 dolara dnevno za one koji koriste najnoviju generaciju Bitmain rudara, naspram 22 dolara dnevno prije promjene.

Teško je predvidjeti koliko će dugo trajati deficit hashratea. Barbour je rekao da je potpuno moguće da bi Peking jednostavno mogao preokrenuti svoju politiku, a to bi mogao biti samo kratkoročni prekid.

Ako ne bude tako, većina stručnjaka za kripto rudarstvo slaže se da će trebati od šest do 15 mjeseci da se sav taj neaktivni i raseljeni rudarski hardver preseli.

“Proći će dosta vremena dok višak ne pronađe novi dom”, rekao je Barbour.

Gibbs smatra da bi rudari trebali da vide uvećani prihod barem tokom ostatka 2021. godine.

„Kineski rudari svakodnevno globalno traže mjesta za ponovno uključivanje svojih strojeva. Trenutno je vrlo ograničen prostor ”, rekao je Colyer.

Izvor: SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *