Maskov super-brzi internet biće dostupan svima vrlo uskoro

Dodajte komentar

Ilon Mask, osnivač Tesle, SpaceX-a i Starlinka otkrio je da bi njegova usluga satelitskog interneta mogla da bude dostupna globalno, osim na sjevernom i južnom polu, u avgustu ove godine.

Broj klijenata trebalo bi da dostigne pola miliona u narednih godinu dana, saopštio je Mask.

Starlink je trenutno u fazi otvorenog beta testiranja, odnosno, u fazi u kojoj i obični korisnici koji su dobili pozivnicu mogu da koriste uslugu. Od 2018. godine do sada su u nisku orbitu Zemlje lansirali više od 1.700 satelita, a Mask kaže da su dosegli i „strateški bitnu“, brojku od 69.420 korisnika Starlinka.

Otkrio je da je usluga već dostupna u 12 zemalja svijeta, kao i da će se broj povećavati u budućnosti.

Internet kompanije Starlink dizajniran je da pokriva udaljena područja do kojih tradicionalne kompanije ne mogu lako doći.

U budućnosti će se Starlink početi i direktno prodavati kupcima, ponajprije u ruralnijim područjima, ali i državama koje žele svojim odbrambenim snagama da omoguće bolji i brži internet. Plan je da se dovede i bolji internet u avione, o čemu iz Starlinka već pregovaraju s nekoliko avio-kompanija.

Neki analitičari postavljaju pitanje da li satelitski internet može biti održiv poslovni model, jer cilja na udaljena geografska područja u kojima vjerovatno nema dovoljno ljudi sposobnih da plaćaju visoke takse. Naime, hardver za svaku Starlink konekciju prodaje se za 499 dolara, a Mask je rekao da kompaniju takav „terminal“ košta 1.000 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *