U Americi je postojala novčanica od 100.000 dolara

Dodajte komentar

Svi znaju da je dolar zvanična valuta Sjedinjenih Američkih Država, a i jedna od omiljenih novčanica za zašivanje “u slamarice” i čuvanje za “crne dane”. Ipak, malo ljudi zna da je najveća ikada odštampana novčanica bila cijelih 100.000 dolara.

Procjenjuje se da je preko 380 milijardi dolara u američkoj valuti u upotrebi, od toga dvije trećine van Sjedinjenih Država. Sad zamislite da imate negdje “u šteku” ovu novčanicu – 100.000 dolara.

Novčanice od 100.000 dolara štampana je u Americi od 1934. do 1935. godine i bile su namijenjene trgovanju u okviru sistema federalnih rezervi. Nikada zapravo nisu ušle u opticaj među stanovništvom, a na njima se nalazio lik Vudroa Vilsona.

Riječ je o najvećem apoenu ikada štampanom u Americi. Napravljeno je svega 42 hiljade ovih novčanica.

Iako su nakon uvođenja modernije bankarske tehnologije prestale da se koriste tokom 60-ih godina prošlog vijeka i danas su veoma rijetke, u teoriji se i dalje smatraju zakonitim sredstvom plaćanja. Ipak, u Americi je nezakonito da ih posjeduju privatni kolekcionari, a federalna uprava je u prošlim decenijama uništila veliki broj ovih novčanica.

Vjeruje se da se sve preživjele novčanice od 100 hiljada dolara danas nalaze u Smitsonijam muzeju i ograncima sistema Federalnih rezervi.

Izvor: Istorisjki zabavnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *