Kineski Didi izašao na berzu, vrijednost kompanije dostigla 80 milijardi dolara

Dodajte komentar

Akcije kineske inovativne kompanije Didi Global Inc. porasle su danas skoro 19% tokom prvog pojavljivanja na Njujorškoj berzi, a procijenjeno je da je ovaj gigant dostigao vrijednost od 80 milijardi dolara, čime je postao najvrednija izlistana kompanija iz Kine na ovoj američkoj berzi od 2014. godine.

Akcije kompanije Didi podržane su kupovinom SoftBanka, nakon čega je im je vrijednost uvećana na 16,65 dolara, u poređenju sa početnom vrijednošću inicijalne javne ponude od 14 dolara po akciji.

Objavljena je velika ponuda od 316,8 miliona američkih depozitarnih akcija na gornjem kraju opsega od 13 do 14 dolara, čime je prikupljeno 4,4 milijardi dolara.

Pojavljivanje kompanije Didi na Njujorškoj berzi najveća je prodaja kineskih akcija u SAD otkako je 2014. kompanija Alibaba prikupila 25 milijardi dolara.

Kineska kompanija Didi Global putem aplikacije za mobilne uređaje sa operativnim sistemom Android nudi usluge prevoza. Ranije poznata kao Didi Kuaidi, ova kompanija ima finansijsku podršku kineskih internet kompanija Tensent i Alibaba.

Najveći konkurent Didija je američka kompanija Uber, u koju su investirali kineski pretraživač Baidu i kineska državna kompanija CITIC Securities, i koja pokušava da zauzme veći udeo na tržištu Kine.

Uber je u februaru saopštio da godišnje izgubi milijardu dolara u Kini u nadmetanju za tržišni udeo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *