Kakeibo metoda: Kako sa sedam pitanja izbjeći impulsivnu kupovinu?

Dodajte komentar

Dok se prethodnih dana piše o tome kako uštedjeti novac, na bazi koverti, savjeta matematičkih genija i slično, evo jedne metode gdje uslov nije koliko imate novca. Osim stavljanja novca na štednju u banci, ovo je jedan od načina na koji ćete sigurno uštedjeti.

Kakeibo na japanskom znači „kućna knjiga finansija“, a izmislila ga je prva novinarka u Japanu Hani Motoko 1904.godine. Predstavlja jednostavan pristup da bez ikakvih napora upravljate svojim finansijama. Jedna od najvažnijih stavki u upravljanju finansijama je smanjenje potrošnje na nepotrebne stvari.

Prema Kakeibo metodi, kada se nađete ispred proizvoda koji žarko želite da kupite, a znate da vam možda nije potreban, MORATE sebi da postavite sljedeća pitanja:

  • Da li mogu da živim bez ovog proizvoda?
  • Da li mogu da ga priuštim?
  • Da li ću ga stvarno i koristiti?
  • Da li imam prostora u svom stanu/kući za taj proizvod?
  • Kako sam uopšte naletio na ovaj proizvod? (preko nekog magazina ili iz dosade tako što sam došao u gift shop?)
  • Kako se danas osjećam? (Smireno? Pod stresom? Slavljenički? Ili se osjećam loše zbog sebe?)
  • Kako se osjećam u vezi kupovine ovog proizvoda? (Srećno? Uzbuđeno? Ravnodušno? )

Ako posle odgovora na ova pitanja shvatite da vam proizvod ne treba, eksperiment je uspio. To će vas ohrabriti da i sljedeći put učinite isto i izbjegnete zamke impulsivne kupovine.

Međutim, treba naglasiti da Kakeibo metod ne služi tome da vam “ubije svu radost”. Jednostavno ponekad ćete kupiti nešto što baš želite bez obzira što odgovori na pomenuta pitanje govore da to ne činite. CIlj ove metode je samo da promijenite svoje loše navike, a da ne radite nešto drastično.

Naravno, promijeniti loše finansijske navike nije lako učiniti, jer navike trošenja su stvar svakodnevnice, a sam čin trošenja takođe uključuje emocionalni aspekt od kojeg se teško odvojiti.

Srećom, Kakeibo je posljednjih 116 godina efikasno pomagao ljudima da donose pametnije finansijske odluke.

Izvor: Bonitet.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *