fintech

Srbija postaje država fintecha: Stupio na snagu Zakon o digitalnoj imovini

Zakon o digitalnoj imovini koji uređuje oblast digitalne imovine i poslovanja u Srbiji stupio je juče na snagu, saopšteno je iz Vlade ove zemlje i ukazano da je Srbija među prvim zemljama u svijetu koje su, zahvaljujući usvajanju ovog zakona, stvorile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine.

Na ovaj način je obezbijeđen jasan okvir i pravna sigurnost za investitore i korisnike digitalne imovine i istovremeno je poslat signal svijetu da Srbija postaje država fintecha, ukazuju iz Vlade.

Zakonom o digitalnoj imovini omogućava se finansiranje pomoću investicionih tokena, unapređuje i razvija tržište kapitala korišćenjem digitalne tehnologije i jača se okvir za borbu protiv zloupotreba na tržištu digitalne imovine, kao i pranja novca i finansiranja terorizma.

U skladu sa navedenim, Zakon uređuje pitanja izdavanja digitalne imovine i sekundarno trgovanje digitalnom imovinom u Srbiji, pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, založno i fiducijarno pravo na digitalnoj imovini, nadležnost Komisije za hartije od vrijednosti i Narodne banke Srbije, kao i nadzor nad primjenom Zakona.

Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja “digitalni zapis vrijednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmjenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmjene ili u svrhu ulaganja, pri čemu digitalna imovina ne uključuje digitalne zapise valuta koje su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je uređena drugim zakonima, osim kada je drugačije uređeno ovim Zakonom, ukazano je u saopštenju.

Dalje se napominje da postoje dvije vrste digitalne imovine: virtuelna valuta i digitalni token.

Digitalni tokeni su posebno značajni kao vid alternativnog finansiranja mladih i inovativnih kompanija i startapova.

Virtuelne valute, sa bickoinom kao njenim najpoznatijim predstavnikom na globalnom nivou, jesu inovativna sredstva razmjene koje ne izdaju i ne garantuju centralne banke za razliku od običnog novca.

Zakonom se u vezi sa pitanjem izdavanja digitalne imovine, uvodi i institut “bijelog papira”, koji u skladu sa međunarodnom praksom, predstavlja dokument koji je izdavalac obavezan da objavi i koji sadrži podatke koji omogućavaju investitorima da donesu odluku o investiranju i procijene rizike vezane za ulaganje u digitalnu imovinu.

Kada su u pitanju pružaoci usluga povezanih sa digitalnom imovinom, Zakonom se uvodi institut dozvole, kao i minimalni osnovni kapital koji je privredno društvo u obavezi da ima kada podnosi zahtjev za dobijanje dozvole u cilju vršenja usluga povezanih sa digitalnom imovinom.

Narodna banka Srbije i Komisija za hartije od vrijednosti su određeni kao nadzorni organi u Zakonu o digitalnoj imovini.

– Usvajanjem Zakona o digitalnoj imovini pokazali smo još jednom da Srbija ide u korak sa razvojem IT tehnologija, sa inovacijama i promjenama u digitalnom svijetu, postali smo dio rastućeg segmenta digitalne ekonomije i članica rijetkog kluba zemalja koje su sveobuhvatno regulisale ovu oblast, među kojima su Francuska i Malta, ukazuju iz Vlade.

Dodaju da regulisanjem ove oblasti, država Srbija daje šansu, prije svega mladima, da koriste nove, alternativne izvore finansiranja, a koji su sada zakonski regulisani i zadržava ih u Srbiji, gdje mogu da ostvare svoje poslovne, inovativne ideje.

Izvor: Indikator.ba

Check Also

Konzorcijum Novi Volvox i Leitner nastavili pregovore o koncesije za izgradnju žičare Kotor – Lovćen

Konzorcijum koji čine kompanije Novi Volvox i Leitner nastavili su pregovore sa Vladom u vezi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *