Pooštreni standardi prilikom odobravanja kredita privredi i stanovništvu

Dodajte komentar

Na današnjoj sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore, zaključeno je da su tokom prvog kvartala 2021. pooštreni kreditni standardi prilikom odobravanja kredita privredi i građanima, i to prvenstveno zbog negativnog uticaja složene ekonomske situacije izazvane pandemijom covid-19 na percepciju rizika.

Savjet Centralne banke Crne Gore danas je održao 99. sjednicu kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

Kako su naveli, Savjet je danas usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za april 2021. godine, u kojem je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke sprovedene u aprilu 2021. godine realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada ove institucije.

Savjet je usvojio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o načinu vođenja registra platnih institucija i registra institucija za elektronski novac.

“Izmjene važeće odluke odnose se, u prvom redu, na dopunu pomenutih registara detaljnijim podacima, a sve u cilju unapređenja njihovog kvaliteta i harmonizacije sa dobrom EU praksom. Takođe se izmjenama vrši usaglašavanje sa novim Zakonom o privrednim društvima i stvaraju preduslovi za unapređenje transparentnosti podataka o platnim i institucijama za elektronski novac”, navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili, na osnovu Izvještaja o kreditnoj aktivnosti za prvi kvartal 2021. godine, koga je danas razmatrao Savjet CBCG, zaključeno je da su tokom pomenutog perioda, u odnosu na posljednji kvartal 2020, pooštreni kreditni standardi prilikom odobravanja kredita privredi, kao i stanovništvu, i to prvenstveno radi negativnog uticaja složene ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa na percepciju rizika.

Iz CBCG napominju da je Savjet na današnjoj sjednici, razmotrio i druga tekuća pitanja iz svoje nadležnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *