Ovo je matematička formula za lagodan život

Dostizanje željenog načina života nije toliko komplikovano, ključno je napraviti neke promjene u finansijskim navikama i postaviti sebi jasne ciljeve na srednji i duži rok kako biste mogli da se usredsredite na rad na svojoj trenutnoj situaciji i postizanje odličnih novčanih rezultata.

Prema američkom Federalnom tužilaštvu za potrošače (Profeco), 54% stanovništva između 15 i 29 godina kupuje preko svog budžeta, 20% radije troši nego štedi, 18% kupuje proizvode koji im nisu potrebni i otprilike 26% nikada ili gotovo nikad ne upoređuje cijene proizvoda u različitim prodavnicama. Sve ove odluke oštro koče vašu finansijsku slobodu.

LF=IP>G

(libertad financiera es igual a ingresos pasivos mayores a gastos – finansijska sloboda jednaka je pasivnom prihodu većem od rashoda)

Međutim, da biste postigli da su vaši pasivni prihodi veći od vaših troškova, neophodno je primijeniti niz strategija koje će vam pomoći da razvijete formulu na zadovoljavajući način da biste dobili rezultate koje očekujete.

Usvojite mjesečni budžet

Što je niži broj vaših mjesečnih troškova, to ćete lakše i brže postići način života kakav ste oduvek željeli. Ključno je pojednostaviti, odnosno evidentirati sve troškove i prihod bez obzira na to koliko su minimalni kako biste mogli da eliminišete nepotrebne troškove koji guše vaš budžet. Od pomoći mogu da vam budu i aplikacije na telefonu koje služe za bolju kontrolu nad finansijama.

Stvorite svoju „gusku koja nosi zlatna jaja“

Nije važno da li ste u dugovima ili zarađujete malo novca, generisanje sopstvenog kapitala je lakše nego što mislite, samo iskoristite svoje kontakt mreže i svoj talenat radeći ono što volite: držanje kurseva, kuvanje, briga o kućnim ljubimcima… postoji bezbroj aktivnosti od kojih možete da zaradite novac bez potrebe da se „ubijate od posla“.

Ne padajte u iskušenja

Uz pojednostavljivanje troškova i dobiti koju vaši talenti generišu i vaš kapital će početi da raste i akumulira se, pa je vrlo važno održavati trezvenost i izbjegavati emocionalne kupovine po svaku cijenu. Iskoristite taj kapital za ulaganje i pasivno ostvarujte prihod da biste mogli da živite kao pravi kralj.

Put ka finansijskoj slobodi

Rasporedite svoj kapital na različita investiciona sredstva, tako da vam vremenom dobijeni povraćaj omogućava da održite ili poboljšate svoj životni stil. Međutim, morate imati na umu da je svijet ulaganja veoma promjenljiv i nesiguran, pa je neophodno razumjeti prednosti i nedostatke za svaku investiciju.

Ako trošite više, ne upoređujete cijene i ne odvajate određenu količinu novca za štednju i investicije, svakodnevno sebe udaljavate od stila života kojem težite.

Nije važno ako je vaša trenutna finansijska situacija loša, istrajnost i čvrsta želja za dostojanstvenim životom osnovni su elementi za ispunjenje vaših snova. Uvjek je pravo vrijeme da izađete iz destruktivnog ciklusa koji vam ne dozvoljava da stvarate bogatstvo.

Izvor: BIZLife

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *