Najmanji Tesla imaće zavidnu autonomiju i cijenu od 23.000 eura

Dodajte komentar

Novi Teslin adut na svjetskom tržištu električnih automobila može da uzdrma klasične auto-kompanije.

Kao što je to Ilon Mask najavio prošle godine, ideja “bebi” Tesle je i te kako aktuelna. Najnovije informacije govore da će najnoviji Teslin automobil konkurisati modelima kao što su Volkswagen ID.3 i Nissan Leaf, ali uz jednu bitnu prednost.

Još uvjek bezimeni model biće jeftiniji od spomenutih konkurenata. I ne samo to, model će se cijenom spustiti još jednu stepenicu niže i konkurisati automobilima kao što su Peugeot e-208 i njemu slični.

Tajna uspjeha krije se u bateriji koja će nuditi i do 50% niže troškove proizvodnje (oko 90 eur/kWh). Istovremeno, ta baterija omogućava nekoliko puta veći kapacitet skladištenja energije te do 16% veći radijus kretanja.

Kako piše Autocar, najmanji Tesla imaće autonomiju od najmanje 400 km, prema WLTP standardu, što je više od bazičnog ID.3 koji nudi 350 km.

To je po Masku minimalni radijus koji bi zadovoljio Teslu. Top verzija bi trebalo da ima autonomiju od bar 566 km, koliko nudi i Model 3 Long Range.

Sudeći po zvaničnoj skici, novi model će imati dizajnerske sličnosti sa Modelom 3, ali uz izraženiji dvovolumenski oblik kompaktnih automobila.

I sada slijedi ono najbolje – osnovna cijena najmanjeg Tesle bi trebalo da bude oko 23.300 eura.

Jedino se još ne zna da li će se novi model proizvoditi u Kini ili u gigafabrici u Berlinu.

Izvor: B92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *