Microsoft i Apple vrijede kao italijanski BDP

Dodajte komentar

Očekivanja o inflaciji i odgovori centralne banke na podatke o inflatornim pritiscima dobijaju veliku pažnju ove godine.

Tokom prošle nedjelje dobri ekonomski podaci nadjačali su zabrinutost zbog porasta cijena. Često primijećeni američki proizvodni PMI dostigao je novi rekordnih 62,6. S druge strane, PMI za uslužne djelatnosti blago je opao. Relativno velik broj novih nezaposlenih (411 000) donekle je ublažio strah od pregrijavanja američke ekonomije.

Trenutni podaci o inflaciji prilično su visoki. Posljednji podaci pokazuju osnovnu inflaciju od 3,4% u maju, koja ne uzima u obzir rast cijena hrane i energije u odnosu na prethodnu godinu.

Tržište je donekle umirio guverner Feda Jerome Powell, koji je tvrdio da je vjerovatnoća inflacije u stilu 70-ih vrlo mala. Berzu je takođe podstakla vijest od četvrtka da je Joe Biden uspješno preduzeo nove korake prema usvajanju infrastrukturnog podsticaja. Sjedinjene Države u sljedećih pet godina planiraju da ulože oko 1.200 milijardi dolara u infrastrukturne projekte.

Dva od tri glavna američka indeksa (S&P 500 i Nasdaq) dostigla su rekorde. Zahvaljujući rastu cijena dionica, Microsoft se pridružio Appleu u klubu kompanija čija je tržišna vrijednost veća od dva triliona dolara. Prevedeno, njihova tržišna vrijednost jednaka je bruto domaćem proizvodu cijele Italije.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *