Ovo je nova prijetnja bitcoinu

Dodajte komentar

Kriptovalute su “patile” u prvoj polovini protekle nedjelje, a bitcoin je u utorak pao ispod 30.000 dolara. No, mnogi su iskoristili priliku, pa je uslijedio lijep skok. Čak je i sve cijenjenija Cathie Wood, koja upravlja s nekoliko ETF-ova putem Ark Investa, rekla da je vrijeme da ojača poziciju, kupila je značajan broj Coinbasovih dionica, a takođr se kladi i na Grayscale Bitcoin Trust. Pritom ostaje vjeran svom dugoročnom predviđanju da bi bitcoin mogao doseći 500 000 USD. Dug će biti put. Rano u petak ujutro, cijena je bila 35.000 USD, ali opet je ostala bez snage za daljnji rast.

U slučaju bitcoina, posljednji pad pokazao je takozvani “krst smrti”, kada je 50-dnevni pomični prosjek skliznuo ispod prosjeka od 200 dana. U tehničkoj analizi ovo je vrlo negativan signal. To je indikator koji spada u tehničku analizu, a koji je popularan među velikim investitorima na finansijskim tržištima. Radi se o situaciji u kojoj 50 dnevni pokretni prosjek na grafikonu cijene pojedinog instrumenta padne ispod 200 dnevnog pokretnog prosjeka, a zastrašujući naziv je nastao zbog toga što takva situacija često prethodi velikom padu.

Dali problem je rudarenje bitcoina nakon što je Kina preduzela odlučne akcije kako bi isto spriječila.

Istraživanje koje je proveo JPMorgan pokazalo je da samo desetina investicionih kompanija trguje kriptovalutama za svoje klijente, a trećina nema dobro mišljenje o ovom tržištu i vjeruje da je to “otrov za pacove”. Četiri petine ispitanika očekuje da regulatori nameću sve stroža ograničenja u ovoj investicionoj klasi. Čak 65 posto bitcoina kopa se u Kini, gdje ih regulatori sve više uznemiruju, prisiljavajući na preseljenje.

Spominju se Rusija, Kazahstan, Kanada, Švedska i Argentina. Do kraja godine očekuje se da će samo 50 posto bitcoina biti iskopano u Kini. To je, s druge strane, takođe dobrodošlo, jer je jedna od temeljnih ideja bitcona decentralizacija.

Rudari su ti koji omogućuju rad bitcoin mreže s računarima visokih performansi. Za uspješno potvrđivanje transakcija nagrađeni su novim bitcoinima. U pionirskim godinama bitcoina pojedinci su mogli samostalno kopati, ali sada je to nemoguće, pa se rudari pridružuju rudarskim bazenima, objedinjujući tako svoje stope raspršivanja i dijeleći nagradu.

Kako su rudari sve više onesposobljeni u Kini (posebno u provinciji Sečuan), računarska snaga (broj operacija koje je mreža bitcoin rudara izvela u jednoj sekundi) posljednjih je nedjelja pala za 40 posto. Time se povećava vrijeme potrebno za određenu transakciju, što zauzvrat smanjuje korisnu vrijednost bitcoina.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *