Od 1. jula bez roaminga u regionu

Dodajte komentar

Nakon smanjenja troškova mobilnog roaminga u šest zemalja zapadnog Balkana za više od četvrtinu prije dvije godine, oni će biti potpuno ukinuti u četvrtak, 1. jula, kako je i predviđeno ranije potpisanim sporazumom šest zemalja Zapadnog Balkana. Nakon toga trebalo bi postepeno da uslijedi ukidanje roaming naknada sa zemljama EU-a.

Čelnici zemalja zapadnog Balkana dogovorili su se da će smanjiti troškove mobilnog roaminga prije tri godine, a u aprilu 2019. potpisali su regionalni sporazum. Njime je određeno da će zapadnobalkanska šestorka – BiH, Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija – smanjiti ove troškove za 27 posto u prvoj fazi od 1. jula 2019, a u potpunosti ih eliminisati od 1. jula 2021. godine.

Pojedini operatori već su snizili cijene usluga.

Zemlje zapadnog Balkana potpisale su sporazum pod pokroviteljstvom EU.

“Potpisivanje sporazuma o regionalnom roamingu dokaz je da u regiji postoji snažna politička volja za digitalnom transformacijom cijelog zapadnog Balkana”, rekla je tada evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Mariya Gabriel, prenosi Indikator.

Prošlog petka u Podgorici je održan ministarski sastanak na ovu temu.

“Nadahnuti EU, osigurali smo da će građani zapadnog Balkana moći zvati, slati poruke i pregledavati web u regiji od 1. jula bez troškova roaminga”, rekao je makedonski ministar za informacijsko društvo i administraciju Jeton Šaćiri.

Poput bivšeg evropskog povjerenika prije dvije godine, Shaqiri je naglasio da je ovo tek početak.
Istaknuo je važnost sporazuma, koji je uvjet za smanjenje troškova roaminga između zemalja zapadnog Balkana i EU.

Takođe se podsjetio na memorandum o 5G mrežama, interoperabilnosti i povjerljivim uslugama potpisan prošle godine u Tirani, te najavio pojačanu saradnju u regiji i ulaganja u mreže i infrastrukturu, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete i brzine komunikacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *