Dolar uglavnom stabilan, euro ojačao

Dodajte komentar

Američki dolar je danas uglavnom stabilan prema glavnim rivalima, budući da su investitori počeli novu trgovačku nedjelju vrlo oprezno, a fokus na deviznim berzama se pomjera ka predstojećim američkim podacima o broju novootvorennih radnih mjesta, koji treba da budu objavljeni u petak.

Pojedini analitičari pripisuju nedostatak zamajca tokom azijske trgovinsje sesije velikom rastu slučajeva kovid-19 u tom regionu, pri čemu je uveden lokdaun u najmnogoljudnijem gradu u Australiji, Sidneju, izvještava Rojters.

Indonezija se takođe bori sa rekordno visokim brojem novih korona slučajeva, dok će mjere zaključavanja u Maleziji biti produžene. I Tajland je najavio nova ograničenja u Bangkoku i drugim provincijama.

Ipak, australijski dolar, koji se smatra dobrim pokazateljem apetita za rizikom, porastao je za oko 0,1 posto na dnevnom nivou, na 0,75935 američkih dolara na trgovanju u 7:37 časova po srednjoevropakom vremenu.

Indeks američkog prema korpi rivalskih valuta dolara je zabilježio neznatno kretanje i iznosi oko 91,718 poena. Prošle nedjelje je oslabio za 0,5 procenata.

Špekulanti su smanjili neto kratkoročne dolarske pozicije u posljednjih nedjelju dana, prema podacima američke Komisije za trgovinu robnim fjučersima objavljenim u petak.

Od mnoštva ekonomskih pokazatelja koji se očekuju ove nedjelje, u centru pažnje su podaci o platnim spiskovima u SAD koji treba da budu objavljeni u petak, a ekonomisti predviđaju povećanje od 675.000 novih radnih mjesta.

Vijesti o postizanju dvostranačkog američkog infrastrukturnog sporazuma podržale su apeti za rizikom. Infrastrukturni plan se procjenjuje na 1,2 biliona dolara tokom osam godina, od čega je 579 milijardi nova potrošnja.

Evro je porastao za oko 0,1 posto na 1,1941 američkih dolara, a ojačao je neznatno i prema norveškoj kruni, na 10,1376 kruna.

Kanadski dolar je skliznuo za 0,1 odsto prema američkoj valuti na 1,2222.

Britanska funta porasla je za 0,4 procenta u odnosu na dolar na 1,3925 dolara. Špekulanti su srezali neto duge pozicije prema funti u odnosu na dolar na 20-nedeljni minimum.

Na kripto berzama, bitkoin ojačao za 1,5 posto na oko 35.100 dolara. Najstarija svjetska kriptovaluta nije pokazala nikakvu reakciju na odluku britanskog finansijskog regulatora o zabrani rada Bajnensu, jednoj od najvećih svjetskih platformi za trgovanje virtuelnim novcem.

Na robnim tržištima, cijene nafte su blago popustile nakon što su se tokom prošle nedjelje popele na najviši nivo od oktobra 2018. godine usljed očekivanja da će rast potražnje nadmašiti ponudu, i da će grupa OPEK+ biti oprezna s povećanjem pumpanja od avgusta. Sastanak OPEK+ grupe je zakazan za četvrtak.

Izvor: Nezavisne.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *