Brodnjak: Odlaganje otplate kredita ne bi trebalo klasifikovati kao problem

Dodajte komentar

Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak već primećuje oporavak nakon epidemije, posebno u proizvodnom i izvozno orijentisanom dijelu ekonomije.

Međutim, kritičan je prema uslovima za odobravanje odlaganja otplate kredita, posebno onima kojima je zabranjeno poslovanje. Ta odlaganja ne bi trebalo klasifikovati kao problematične, rekao je Brodnjak za STA.

“Narudžbe su tu, suočavamo se sa ozbiljnim investicionim ciklusom i banke su na to spremne. Svojim rezervama likvidnosti i kapitalom možemo podržati ovaj oporavak”, uvjerava Brodnjak.

“Oporavak nije ravnomjeran, neke industrije bilježe snažan rast, dok će drugima trebati nekoliko godina da se oporave. Smatram da ćemo se u prvom tromjesečju iduće godine vratiti na nivo prije krize na nivou cjelokupne ekonomije u Sloveniji.”

Kritičan je prema strogim pravilima Banke Slovenije o potrošačkim zajmovima.

“U društvu postoji izrazita slojevitost. Oni koji su kreditno sposobni mogu pristupiti istorijski najjeftinijem novcu i investicijom kupiti drugu ili treću nekretninu, dok oni kojima je stvarno potrebna podrška ne mogu je dobiti u bankarskom sistemu”, objasnio je i ocenio da je to nesrazmerna, diskriminišuća i neopravdana mjera.

Takođe je skrenuo pažnju na kreditiranje kompanija, uključujući male kompanije, kojima je jednostranim uredbama već duže vrijeme zabranjeno poslovanje. Kako je rekao, Banka Slovenije ne bi smjela označavati odlaganje otplate kredita kao problematične.

“Ako smo nekome zabranili poslovanje, sada ga ne moramo dalje šamarati statusom lošeg dužnika”, rekao je.

Brodnjaku je zanimljivo da niko od finansijskog sektora, odnosno banaka ili osiguravajućih društava, nije imenovan u nedavno osnovano vijeće za digitalizaciju – aktivnost koja se zaista ubrzava digitalizirati. Primijetio je da su banke stigmatizirane od prethodne krize, ali vjeruje da je došlo vrijeme da shvatimo da još uvijek možemo doprinijeti održivom razvoju društva.

“Međutim, moj je prvi cilj vratiti primljenu državnu pomoć”, rekao je.

Činjenica da mađarska banka OTP preuzima NKBM i tako postaje najveća banka po tržišnom udjelu u Sloveniji, smatra dobrodošlim potezom. Konsolidaciju sektora smatra potrebnom.

“Uložiće u digitalizaciju, obrazovanje i zajedno ćemo stvoriti bolje uslove za naše kupce. S druge strane, zajedničkim platformama mogli bismo smanjiti troškove”, očekuje.

U vezi s NLB-om rekao je da je situacija u banci vrlo dobra, a poslovni trendovi vrlo ohrabrujući. Potražnja za investicionim zajmovima privredi oživljava, a raste i potražnja za stambenim nekretninama i alternativnim investicionim uslugama, poput uzajamnih fondova i poliya osiguranja, rekao je.

Dodao je kako misli da je zgrada NLB-a na Trgu republike u Ljubljani prikladnija za sjedište vlade nego za banku.

Izvor: SEEbizblaž brodnjak

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *