Aerodrom Sarajevo priprema se za američke letove

Dodajte komentar

Aerodrom Sarajevo uspješno je završila reviziju američke Uprave za sigurnost prometa, koja je preduslov za pokretanje direktnih letova za Sjedinjene Države i sprovodi se prije uvođenja usluga u zemlju.

Kroz svoj program procjene inostranih aerodroma, TSA, sastavni dio Ministarstva unutrašnje sigurnosti Sjedinjenih Država, utvrđuje da li se održavaju i sprovode učinkovite sigurnosne mjere strane stranog aerodroma koje pružaju usluge Sjedinjenim Državama. Tokom svoje procjene, tim inspektora upotrijebio je nekoliko metoda za utvrđivanje nivoa usklađenosti aerodroma sa standardima ICAO-a (Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva), uključujući sprovođenje razgovora sa službenicima aerodroma, ispitivanje dokumenata koji se odnose na sigurnosne mjere aerodroma i fizički pregled aerodroma.

Slično tome, TSA je kotnrolisao beogradski aerodrom  krajem 2015. godine prije nego što je Air Serbia uvela letove za New York.

Američki prijevoznik Eastern Airlines planirao je da pokrene letove između Chicaga i Sarajeva, ali je otkazao prodaju karata. Generalni direktor aerodroma Sarajevo, Alan Bajić, rekao je prošlog mjeseca za EX-YU Aviation News, – Trenutno pregovaramo s Eastern Airlinesom, koji planira uspostaviti letove između Chicaga i Sarajeva. Prevoznik bi vozio rutu jednom sedmično između 28. maja i 3. septembra sa svojim avionom Boeing 767-200ER s 238 sjedala.

Sarajevo nikada nije imalo redovne direktne letove za Sjedinjene Države. U pretpandemijskoj 2019. godini, New York, Chicago i Boston bili su najveće rute između Sarajeva i Sjedinjenih Država na temelju podataka OAG-a. Između aerodroma New Yorka i glavnog grada Bosne i Hercegovine letjelo je ukupno 7.165 putnika, 5,995 do Chicaga i iz Čikaga, 3,165 putnika do Bostona i iz Bostona. Putnici su prvenstveno koristili Turkish Airlines, Austrian Airlines, Air Serbia i Lufthansa za povezivanje na letove između Sjedinjenih Država i Sarajeva, podjseća Ey-Yu Aviation.

Foto:Ex-Yu aviation news

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *