Malta pod sumnjom za pranje novca, stavljena na sivu listu

Nadzorno tijelo zaduženo za praćenje pranja novca i finansiranje terorizma – FATF saopštilo je da je Malta stavljena na listu za pojačani nadzor, odnosno, takozvanu sivu listu.

Financial Action Task Force (FATF), sa sjedištem u Parizu, dodaje da je ta članica Evropske unije stavljena na sivu listu, zajedno sa Haitijem, Filipinima i Južnim Sudanom, javlja Associated Press, koji ocjenjuje da je neobično za zemlju EU da bude stavljena na ovakvu listu, na kojoj su još i Pakistan, Zimbambve i Sirija.

Malteška vlada kaže da je bila i da će ostati potpuno posvećena saradnji sa FATF i ostalim međunarodnim partnerima kako bi se preporuke i problemi riješili u što kraćem vremenskom periodu.

„Veliki broj reformi je dovelo do opipljivog napretka u sposobnosti države da spriječi, otkrije i bori se protiv pranja novca i sponzorisanja terorizma“, navodi se u saopštenju vlade u La Valeti.

Ovaj potez je zabrinuo javnost na Malti o mogućoj šteti po nacionalnu ekonomiju.

Malteška vlada je odmah izdala saopštenje u kojem se navodi da „Malta ne zaslužuje da bude predmet pojačanog nadzora, s obzirom na to da je već pokrenula program reformi.“

„Malta je uradila zajedničku procjenu 2019. godine i završni izvještaj je prikazao veliki broj ozbiljnih pitanja koji se tiču rizika u državi“, rekao je predsjednik FATF Markus Plejer (Marcus Pleyer).

On je dodao da je Malta „napravila dobar napredak“ u pojedinim oblastima, ali da „i dalje ostaju važna pitanja“.

„Malteška obavještajna finansijska jedinica mora da podrži snage reda i da se bori protiv utaje poreza i slučajeva povezanim sa pranjem novca“, kazao je Plejer, prenosi Biznis.rs.

FATF je osnovan 1989. godine na incijativu G7, a za borbu protiv pranja novca, a 2001. godine mu je proširen nadzor i na finansiranje terorizma.

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.