Kako je Ešton Kučer 30 miliona za 6 godina pretvorio u 250 miliona?

Dodajte komentar

Ešton Kučer nije samo glumac. On je vrsta preduzetnika i investitora na takvom nivou da njegovo ime ima posebno mjesto u Silicijumskoj dolini.

Kučer je preko svoja dva venture capital fonda A-Grade Investments i Sound Ventures do sada uložio 3 milijarde dolara u startapove i zato je i najaktivniji investitor u Holivudu.

Kada se govori o Kučeru, jedan od “mitova” koji zapravo to nisu, je da je uložio novac u Uber i Airbnb kada su bili startapovi. Kako američki mediji navode, Kučer je od početne investicije od 30 miliona dolara, za šest godina to pretvorio u 250 miliona.

Kučer kaže da je počeo da investira jer je želio da poveže nove kompanije koje rješavaju svakodnevne probleme, sa ljudima kojima su potrebni.

„Provodim mnogo vremena razmišljajući o novim i jednostavnijim načinima kako riješiti neke probleme, ali nemam dovoljno vremena da sprovedem sve te ideje. Tako sam pronašao ljude koji su to mogli i uložio u njihov uspjeh.“

Glumac i investitor je počeo još 2000.godine kada je otvorio jednu produkcijsku kompaniju, koja mu je omogućila da “upadne” na tehnološku scenu i upozna ljude iz Silicijumske doline. Kučer kaže da je kada se to desilo, 90 odsto vremena je provodio – slušajući. To je dovelo do 2009.godine kada je ostvario prvi veliki poslovni uspjeh nakon što je uložio million dolara u Skype, 18 mjeseci prije nego što ga je kupio Microsoft i učetvorostručio mu vrijednost, prenosi Bonitet.com.

Nakon toga pokreće A-Grade Investments koji danas okuplja iskusne investitore, poput direktora Salesforce-a Marka Beniofa ili biznismena Marka Kjubana.

A ovo je praktično najbolji investicioni savjet koji možete dobiti od Kučera:

„Ulažite u stvari koje znate. Ako stalno pijete pivo – ako idete u mikropivovare i probate sve vrste piva – vjerovatno znate koje su pivare najbolje. Zato je moj savjet – uvek ulažite u ono o čemu nešto znate.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *