JP Morgan kupuje udeo u analitičkoj kompaniji Roberta Krafta

Dodajte komentar

Sektor za upravljanje imovinom i bogatstvom američke banke JP Morgan Chase&Co preuzeo je udio u Kraft Analytics Group (KAGR), pri čemu finansijska vrijednost akvizicije nije objelodanjena, prenosi Reuters saopštenje kompanije za analitiku podataka koja je fokusirana na sport.

Klijenti kompanija KAGR, u vlasništvu Roberta Krafta, koji je i vlasnik NFL tima New England Patriots, uključuju između ostalih NFL timove, timove iz glavnih američkih sportskih liga, kao i fakultetske atletske programe.

U ovom neobičnom partnerstvu, JP Morganova jedinica vidi potencijal rasta u sportskom vlasništvu za svoje najbogatije klijente.

Prema riječima Roberta Krafta ono što su shvatili u KAGR-u je da je većina vlasnika sportskih timova fokusirana na teren i sportiste, a da “manjina njih kao prioritet stavlja biznis stranu cijele priče, a ova analitika u tome pomaže”, naglašava čovjek koji je sa Patriotsima osvojio šest titula.

Ideja je da se gomila podataka koja proizilazi iz legalnih sportskih kladionica, prodaje karata i koncesija, iskoristi kao usluga savjetovanja klijenata koji žele da kupuju sportske timove, kao i vlasnicima koji pokušavaju da izvuku veći profit iz svojih timovima.

“Vlasništvo u sportskoj oblasti je kapitalno intenzivno, a specijalizovana analitika je od suštinskog značaja u procesu dogovaranja poslova”, rekla je izvršni direktor ove jedinice Mari Kalahan Erdoes.

Za Kraft Analytics Group (KAGR), koji ima više od 20 klijenata, ovo je prvi strateški investitor, a finansijski dio sporazuma ni KAGR, ni JP Morgan nisu htjeli da komentarišu, navode mediji.

Zanimljivo je da je američka banka prvi put bila u kontaktu sa ovom firmom prošle godine kada je JP Morgan savjetovao grupu investitora u kupovini bejzbol tima New York Mets. Iako do kupovine nije došlo, JP Morgan je informacije koje je dobio od KAGR-a ocijenio “vrijednim i korisnim”.

Izvor: Bonitet.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *