Hrvatska očekuje da će postati članica Eurozone početkom 2023. godine

Dodajte komentar

Hrvatska očekuje da će postati članica Eurozone početkom 2023. godine i do tada namjerava da ispuni sve potrebne kriterijume, izjavio je u Briselu hrvatski premijer Andrej Plenković.

U Briselu je drugi dan samita evropskih čelnika, a u okviru toga održaće se i samit Eurozone u inkluzivnom formatu.

“To je prilika da još jednom iskažem spremnost za ispunjenje svih kriterijuma i da nakon što smo prošle godine ušli u Evropski kursni mehanizam (ERM II) ispunimo akcioni plan i stvorimo preduslove da tokom 2023. godine, mi se nadamo na početku, Hrvatska postane članica Eurozone”, izjavio je Plenković.

Dodao je da će na na samitu Eurozone iznijeti kalendar koji Hrvatska očekuje u pogledu ulaska u područje zajedničke valute “s obzirom na sva postignuća koja su ostvarena u sprovođenju strategije za uvođenje eura od 2018. do danas”.

Čelnici država članica u petak su, drugi dan samita započeli raspravom o ekonomskom oporavku od posljedica pandemije koronavirusa.

Premijer Plenković je rekao kako očekuje da Evropska komisija odobri hrvatski nacionalni plan za oporavak i otpornost tokom sljedećeg mjeseca, nakon čega bi u posjetu Zagrebu došla predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen kako bi lično uručila zeleno svijetlo Komisije za taj plan težak 6,3 milijarde bespovratnih sredstava.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *