Budva dobila pravnu bitku: Turci ne mogu da grade

Upravni sud prihvatio je tužbu Opštine Budva i poništio rješenje nekadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma u vrijeme kada je njime koordinirao Duško Marković, kojim je turskoj kompaniji “Mia investments“ tadašnji premijer aminovao gradnju dvije kule od po 15 i 16 spratova na spornoj parceli ispred Jadranskog sajma na samoj Slovenskoj plaži.

To se navodi u presudi u koju su “Vijesti“ imale uvid.

Sekretarijat za zaštitu imovine kojim rukovodi Nikola Plamenac (Demokrate), time je dobio dugogodišnju pravnu bitku koju ovaj opštinski resor vodi kako bi dokazao da je projekat koji su turski investitori predložili suprotan onom što predviđa planski dokument.

U sporu koji je Sekretarijat pokrenuo protiv Ministarstva održivog razvoja i turizma, turska kompanija je preko advokatske kancelarije Ane Đukanović zatražila i dobila svojstvo stranke u postupku, smatrajući da je MORT donio zakonsko rješenje.

“Tužba se usvaja. Poništava se rješenje Ministarstarstva održivog razvoja i turizma od 25. decembra 2019“, piše u sudskoj presudi.

U njoj se navodi da je sud donio presudu nakon usmene rasprave kojoj su prisustvovali predstavnici Sekretarijata za zaštitu imovine, punomoćnik “Mia investments“, advokat kome je ovlašćenje dala kancelarija Đukanović, dok raspravi nije prisustvovao zastupnik aktuelnog vladinog resora.

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 25. decembra 2019. saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva“ sa apartmanima za tržište – dvije kule od po 15 i 16 spratova od Ministarstva održivog razvoja, kojim je nakon ostavke ministra Pavla Radulovića, tada koordinirao premijer Marković.

Markovićev resor prethodno je poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju.

Sekretarijat za zaštitu imovine tada je osporio rješenje, smatrajući da Ministarstvo nije moglo da cijeni usklađenost idejnog rješenja sa smjernicama planskog dokumenta Izmjene i dopune DUP “Budva centar”, jer je prestao da važi. Jedna od zamjerki se i odnosila na činjenicu da je bivši glavni državni arhitekta odbio da da saglasnost na idejno rješenje “Mia Budva“ i potvrdio rješenje budvanske glavne arhitektice, koja je ocijenila da hotelsko apartmanski kompleks ne odgovora mediteranskom duhu.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.