Evropa se ‘otvara’ za strane turiste uz određene uvjete

Dodajte komentar

Evropa se otvara Amerikancima i ostalim posjetiocima nakon više od godinu dana ograničenja izazvanih COVID-om 19. Međutim, mjere i ograničenja se razlikuju od zemlje do zemlje.

U Francusku je dozvoljen ulazak vakcinisanim ali samo sa vakcinama koje je odobrila EU – Pfizer, AstraZeneca, Moderna ili Johnson&Johnson, prenosi Anadolija.

Granice Francuske zvanično su ponovo otvorene. Od vakcinisanih posjetitelja izvan Evrope i nekoliko “zelenih” zemalja, i dalje će se tražiti negativni PCR test ne stariji od 72 sata ili negativni test antigena urađen prije najviše 48 sati.

Zabrana ulaska se odnosi na turiste iz 16 zemalja koje se nalaze na crvenoj listi, a koja uključuje Indiju, Južnu Afriku i Brazil.

Nevakcinisani iz zemalja s “narandžaste liste” – uključujući SAD i Veliku Britaniju – ne mogu doći iz turističkih razloga.

Britanci moraju u karantin

Italija sada dozvoljava ulazak turistima iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Japana ako ispunjavaju preduslove. To uključuje potpunu vakcinaciju, dokumentovani oporavak od COVID-a 19 u posljednjih šest mjeseci ili negativni test brisa urađen 48 sati prije dolaska u Italiju.

Turisti iz Velike Britanije od ponedjeljka moraju u karantin pet dana po dolasku. To odražava rastuću zabrinutost u Italiji zbog delta varijante COVID-a 19 u Britaniji.

Turisti koji lete iz Indije, Bangladeša i Šri Lanke ili su boravili u ovim zemljama u posljednjih 14 dana, su zabranjeni.

Putovanje u Grčku i Španiju

Turistički orijentisana Grčka počela se otvarati za američke turiste još u aprilu, a sada posjetiteljima iz Kine, Velike Britanije i više od 20 drugih zemalja također je dozvoljena posjeta.

Svi moraju dostaviti potvrdu o vakcinaciji ili negativni PCR test. Ova direktiva ističe 14. jula, ali bi mogla biti produžena.

Španija je počela ljetnu turističku sezonu dočekujući vakcinisane turiste iz SAD-a i većine zemalja, kao i evropske posjetitelje koji mogu dokazati da nisu zaraženi.

Amerikancima i većini ostalih neevropljana potreban je službeni certifikat o vakcinama od strane zdravstvenih vlasti. Španija prima one koji su vakcinisani sa četiri vakcine koje je odobrila EU, kao i dvije kineske vakcine koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija – sve dok su posjetioci u potpunosti vakcinisani najmanje dvije sedmice prije putovanja.

Turistima iz Brazila, Južne Afrike i Indije trenutno je zabranjen ulazak u zemlju.

Ali postoje izuzeci za zemlje za koje se smatra da su pod niskim rizikom, poput građana iz Velike Britanije, koji mogu doći bez ikakvih zdravstvenih dokumenata.

Preporuka EU

Građani EU trebaju dostaviti dokaz o vakcinaciji, potvrdu koja pokazuje da su se nedavno oporavili od COVID-19 ili negativni antigen ili PCR test uzet u roku od 48 sati od dolaska.

Evropska unija preporučila je zemljama članicama da ukine ograničenja za turiste iz Sjedinjenih Američkih Država, zajedno s nekolicinom drugih zemalja, uključujući Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Srbiju, Liban i Tajvan.

Ali preporuka je neobavezujuća, a nacionalne vlade imaju ovlasti zahtijevati evidenciju o vakcinaciji i postavljati druge uslove za ulazak.

EU mjesecima radi na zajedničkom digitalnom certifikatu za vakcinisane ili nedavno oporavljene od virusa.

Nekoliko zemalja EU već je počelo koristiti sistem, uključujući Španiju, Njemačku, Grčku, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Dansku i Poljsku. Očekuje se da će ga ostali početi koristiti 1. jula.

Uglavnom je namijenjen građanima EU, ali Amerikanci i drugi također mogu dobiti certifikat – ako mogu uvjeriti vlasti u zemlji EU u koju ulaze da ih prihvate.

Izvor: Aljazeera Balkan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *