Čeka se potpis Đukanovića na budžet

Dodajte komentar

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović još nije potpisao ukaz o proglašenju Zakona o budžetu za ovu godinu koji je Skupština usvojila prošle sedmice.

“Predsjednik će postupiti shodno Ustavom definisanim nadležnostima i utvrđenim rokovima odgovoreno”, je juče iz njegovog kabineta “Vijestima” na pitanje kada će potpisati zakon i može li se desiti da ga parlamentu vrati bez potpisa.

Skupština je 17. juna u kasnim večernjim satima usvojila ovaj zakon koji je predsjedniku države dostavljen, kako je rečeno “Vijestima” iz parlamenta, 21. juna.

U skladu sa članom 94 Ustava Crne Gore “predsjednik Crne Gore dužan je da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku, ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje”.

Ako bi se desilo da Đukanović ne potpiše ukaz, već zakon iz nekog razloga vrati parlamentu, to bi stvorilo nove probleme javnim finansijama, jer osim što zakon ne bi stupio na snagu 1. jula, bilo bi upitno kada bi ga poslanici u novoj proceduru ponovo izglasali pošto poslanici Demokratskog fronta bojkotuju rad parlamenta.

Kašnjenja sa odlaganjem usvajanja budžeta stvorila su velike probleme svim resorima u Vladi. Najviše trpe poljoprivrednici, jer je državni budžet osnova za agro budžet i mjere podrške poljoprivredi.U problemima je i Uprava policije koja zbog neusvajanja budžeta ne može da plati rate za službena policijska auta kupljena na lizing pa je morala da ih vrati, kao i uprave za javne radove i saobraćaj jer ne mogu da započnu nove i da završe neke ranije započete kapitalne projekte. Ne postoji ni mogućnost raspisivanja tendera.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *