Amazon i Alfabet pod istragom u Velikoj Britaniji

Britanski regulator za zaštitu tržišne konkurencije otvorio je danas formalnu istragu protiv Amazona i Google matične kompanije Alfabet zbog zabrinutosti da tehnološki giganti nisu učinili dovoljno u borbi protiv lažnih recenzija na njihovim veb sajtovima.

Uprava za konkurenciju i tržište (CMA) saopštila je da će sada prikupiti dodatne informacije kako bi utvrdila da li su ove kompanije prekršile zakon o zaštiti potrošača time što nisu preduzele dovoljne mjere da zaštite kupce od lažnih recenzija, prenosi Rojters.

Ovaj potez dolazi nakon preliminarne istrage CMA, otvorene u maju 2020. godine, tokom koje je “pod lupom” bilo nekoliko platformskih unutrašnjih sistema i procesa vezanih za identifikovanje i postupanje s lažnim pregledima.

Britanski regulator je naveo da je zabrinut i zbog toga što Amazonovi sistemi nisu na odgovarajući način usjpeli da spriječe i odvrate neke prodavce od manipulisanja s ocjenjivanjem listiranih proizvoda, pri čemu su, na primjer, koopirali pozitivne kritike o drugim proizvodima i pripisivali ih svojim artiklima.

“Brine nas to što milioni online kupaca mogu da budu zavedeni čitajući lažne kritike i da na osnovu tih preporuka troše svoj novac“, rekao je izvršni direktor CMA Andrea Košćeli.

Dodao je da, takođe, jednostavno nije pošteno da neka preduzeća lažiraju preporuke sa pet zvijezdica kako bi svojim proizvodima ili uslugama dali prestiž nad proizvodima onih preduzeća koja poštuju zakon.

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.