Koga ne vrate na posao ima pravo da tuži poslodavca

Svi zaposleni, kojima je zbog izmjena Zakona o radu (ZOR) i snižavanja starosne granice za odlazak u penziju sa 67 na 66 godina prestao radni odnos od 12. do 16. juna, imaju pravo da nastave da rade, a ukoliko im to ne bude omogućeno mogu podnijeti tužbu, poručili su iz Unije slobodnih sidnikata (USS). Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) za Dan su kazali da se na osnovu službene evidencije koju vode ne može utvrditi koliko građana je zbog izmjena zakona neplanirano otišlo u penziju.

“Nije moguće izvršiti analizu zaprimljenih zahtjeva i donesenih rješenja u smislu utvrđivanja broja donijetih rješenja za koje su zahtjevi predati iz razloga prestanka radnog odnosa po sili zakona”, navode iz Fonda.

Skupština je početkom juna usvojila izmjene Zakona o radu kojima se granica za odlazakak u penziju sa 67 spušta na 66, što je važilo od 12. juna, odnosno od osmog dana objave u Službenom listu, do 16. juna kada su usvojene hitne dopune ovog zakona koje predviđaju retroaktivnu primjenu akta, da se u penziju ide sa 66 godina od 1. januara 2022. godine.

Ni u USS nemaju podatak koliko je građana sa 66 godina zbog zakona moralo za pet dana juna poći u penziju, ali za njih imaju savjet da se obrate svojim poslodavcima od kojih se očekuje da ih vrate nazad.

“Zaposleni kojima je, po prethodno izmijenjenoj normi, prestaoradni odnos po sili zakona treba da se jave svom poslodavcu shodno novousvojenoj izmjeni ZOR-a kako bi im omogućio povratak na njihova radna mjesta”, navodi USS.

USS očekuje da će svi poslodavci koji su bili primorani da po sili zakona zaposlenima uruče rješenja o prestanku radnog odnosa, u periodu od 12. do 16. juna, poništiti takva rješenja i omogućiti zaposlenima da nastave da rade.

“U suprotnom, zaposleni će moći da zakonskoj proceduri, pred nadležnim institucijama, pokrenu postupak za poništenje takvih rješenja budući da je najnovija izmjena Zakona o radu predvi djela retroaktivnost primjene spornog člana počev od 12. juna, zarad očuvanja javnog interesa”, navode iz USS.

Aktuelnim izmjenama ZOR-a snižena je starosna granica za prestanak radnog odnosa po sili zakona sa 67 na 66 godina. Brzom reakcijom sindikata, kako kažu u USS, ali i dijela zainteresovane javnosti, poslanici u Skupštini su pristupili ponovnoj izmjeni ove norme, kako bi definisali da će se ona primjenjivati tek od 1. januara 2022. i predvidjeli retroaktivnu primjenu tog člana od 12. juna 2021. godine kako bi spriječili nastupanje štetnih posledica po zaposlene koji su od 12. juna po si li zakona bili primorani da napuste tržište rada ukoliko su navršili 66 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

“Želimo da vjerujemo da značajan broj poslodavaca nije ishitreno reagovao, te da su sačekali razrješenje sporne situacije pred parlamentom. USS ostaje dosledna svom zahtjevu da nije bilo potrebe za odlaganjem primjene ove norme, već da je bilo potrebno vratiti ranije rješenje po kojem je svakom zaposlenom u Crnoj Gori data mogućnost i pravo izbora da, ukoliko to žele, ostanu na tržištu rada do navršene 67 godine života”, kažu u USS.

U Uniji slobodnih sindikata dodaju da je potrebno razumjeti da Zakon o radu ne definiše uslove za odlazak u penziju, već prestanak radnog odnosa po sili zakona.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja Dan juče nije dobioodgovore na pitanja oko primjene izmjena Zakona o radu.

Check Also

Rudović: Uvećanje dnevnice do 80 odsto za rad nedjeljom za zaposlene u medijima bi se kosilo sa važećim zakonom

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Neđeljko Rudović saopštio je da bi se uvećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.