Vlada da utvrdi gornju granicu cijene goriva

Unija slobodnih sindikata Crne Gore protivi se najnovijem poskupljenje nafte i naftnih derivata koje je kruna poskupljenja troškova života u prethodnom periodu. Neminovno je, kako ističu, da će ovo poskupljenje usloviti dodatan rast cijena životnih namirnica, prevoza i drugih roba i usluga i time, između ostalog, prouzrokovati novi udar na, ionako već osiromašene budžete crnogorskih građana.

“Od januara ove godine, cijena nafte i naftnih derivata je drastično porasla, te je krajnje vrijeme da se preispita politika utvrđivanja iste. Naime, za proteklih šest mjeseci, cijena eurosupera 95 je porasla za čak 19 centi (sa 1,14 na 1,33 eura), dok je cijena eurodizela porasla za 16 centi (sa 1,03 na 1,19 eura). Ukoliko bi sadašnje cijene nafte i naftnih derivata uporedili sa zemljama okruženja, npr. Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, vidjeli bi da su iste u navedenim zemljama niže za više od 20 centi/1l goriva, pri čemu treba imati u vidu da je minimalna zarada u Crnoj Gori najniža u regionu”, naglašavaju u saopštenju.

Zbog ukupne krize izazvane pandemijom koronavirusa koja je prouzrokovala gubitak radnih mjesta, smanjenje zarada, pad ekonomske i kupovne moći pojedinca i porodica, Vlada Crne Gore, naglašavaju u Uniji sindikata, ne smije da dozvoli dalje urušavanje životnog standarda.

“Zato, Unija slobodnih sindikata Crne Gore zahtijeva od Vlade da utvrdi gornju granicu cijene nafte i naftnih derivata na način da ona ne može preći nominalni iznos od 1,10 eura/1 litru, čime bi se stalo na put daljem povećanju cijena, a samim tim i daljem pogoršanju socio-ekonomskog položaja naših građana. Smatramo da bi limitiranje gornjeg iznosa bilo najbolje rješenje, jer bi država i u tim tržišnim uslovima prihodovala velika sredstva po osnovu naplate od akciza koje na naftu i naftne derivate trenutno iznose nestvarnih 60 procenata”, navode u Uniji.

(RTCG)

Check Also

Kraj ere „slijepog crijeva”, šansa za novo zlatno doba

Putnici iz stotinjak automobila s obje strane graničnog prelaza Zatrijebačka Cijevna – Grabon, između Crne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *