Pavićević napušta odbor IRF-a

Dodajte komentar

Dragan Pavićević podnio je ostavku na mjesto člana odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF). Ovu nezvaničnu informaciju “Vijesti” potvrdili su u fondu, ali nijesu obrazloženi razlozi ostavke i kada je ona podnesena.

”Dragan Pavićević je član odbora direktora, a isti je iz ličnih razloga podnio ostavku na članstvo i biće razriješen u skladu sa zakonom” odgovoreno je iz IRF-a.

Iz Vladinog biro za odnose sa javnošču nije odgovoreno “Vijestima” na pitanja koja su poslata prije 15 dana kada je Pavićević podnio ostavku i kada će Vlada imenovati novog člana odbora direktora.

U Odboru direktora su još Irena Radović, koja je izvršni direktor i Velizar Kaluđerović.

Novo rukovodstvo fonda je Vlada imenovala krajem prošle godine, a već početkom aprila ove godine odlučeno je da se predloži Radovićeva za poziciju generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju za period od 2022. do 2024. godine. Prethodni kandidat za tu poziciji bio je bivši premijer Igor Lukšić, ali on nije dobio podršku nove izvršne vlasti.

Iz IRF-a je ranije rečeno “Vijestima” da je fond prošle godine odobrio više od 260 miliona eura novih kredita za preko 800 klijenata, zbog čega je u značajnoj mjeri iscrpljena raspoloživost novca od međunarodnih kreditora i redukovan kreditni potencijal IRF-a za 2021. godinu u kojoj je za pet mjeseci odboreno 45 miliona eura novih kredita. Iz fonda je objašnjeno da im se zbog toga u ovoj godini pozicija promijenila, a problem je i to što je zbog velike neizvjesnost koja je uzrokovana daljim trajanjem pandemije opreznost potencijalnih investitora kada su u pitanju novi projekti izraženija.

“Programi kreditne podrške usvojeni su krajem prvog kvartala (mart), kada smo formalno mogli da počnemo kreditnu aktivnost za ovu godinu. Zaključno sa krajem maja odobreno je ukupno 48,5 miliona eura uključujući i faktoring finansiranje. Nastojaćemo da se prioritetnim sektorima, koji su pretrpjeli najviše posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, obezbijedi održavanje likvidnosti i očuvanje radnih mjesta. Imamo dovoljno novca da možemo nesmetano da finansiramo sve svoje obaveze prema ino-kreditorima, kao i da se na pravi način odgovori opravdanim zahtjevima privrednih subjekata”, naglasili su iz IRF-a.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *