Otkriveno da Amazon uništava milione neprodatih proizvoda (video)

Dodajte komentar

Skladište Amazona u Škotskoj uništava milione neprodatih proizvoda svake godine, utvrdila je istraga britanske novinske kuće ITV.

Na snimku koji je isplivao vidi se da se laptopovi, televizori, nakit, slušalice, knjige i maske za lice ubacuju u sanduke sa oznakom „uništiti“.

Bivši radnik Amazona, koji je želio da ostane anoniman, rekao je za da su radnici u skladištu dobili zadatak da na nedjeljnom nivou unište 130.000 predmeta. To je potkrepljeno snimkom na kojem se vidi da je tokom jedne nedjelje u aprilu 124.000 predmeta bilo označeno za uništenje.

Iste nedelje je 28.000 proizvoda označeno kao „doniraj“.

„Nema razloga za uništavanja. Usisivači, laptopovi, tableti, zapakovane maske… Oko 50 posto robe nije otvoreno, dok druga polovina predstavlja vraćenu robu u dobrom stanju. Zaposleni su postali ravnodušni prema onome što se od njih traži da učine“, kazao je izvor.

Otprilike polovina predmeta označenih za uništavanje i dalje je zapakovana, dok su drugoj polovini vraćeni predmeti u dobrom stanju, rekli su.

Ako je 130.000 nedeljni prosjek, to bi značilo više od 6 miliona proizvoda obilježenih za uništavanje svake godine. U 2019. tajni izvještači u Francuskoj otkrili su da je Amazon uništio preko 3 miliona proizvoda u jednoj godini.

Razlog za uništavanje je Amazonov model poslovanja. Mnogi prodavači širom svijeta drže svoje proizvode u Amazonovim skladištima, ali što duže stoje, to su veći troškovi. Na kraju bude jeftinije da se unište.

Amazon je odgovorio te poručio da radi na svom cilju, a to je da u budućnosti ne bude uništavanja robe, kao i da su prioritet preprodaja, doniranje i reciklaža neprodatih proizvoda.

Izvor: BIZLife

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *