Trgovci najveći poslodavci, CRBC prepolovio broj radnika

Dodajte komentar

Od pet najvećih poslodavaca u Crnoj Gori u prošloj godini čak četiri su lanci supermarketa – “Voli”, “Mercator”, “Domaća trgovina” i “HD Laković”, dok je u ovoj grupi i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS).

Najveći poslodavac u 2020. kao i godinu ranije, prema podacima o broju zaposlenih iz poreske prijave, jeste kompanije “Voli trade”, koja upravlja istoimenim lancom marketa. Prosječan broj zaposlenih u prošloj godini bio je 2.064, što je nešto manje (za 38), nego u 2019. godini.

Na drugom mjestu je “Mercator” sa 1.566 zaposlenih, što je za 149 više nego godinu ranije. Treći poslodavac po veličini je CEDIS, čiji je jedini vlasnik državna Elektroprivreda. Ova energetska kompanija lani je imala 1.360 radnika ili 31 više nego u 2019. godini.

Na četvrtom mjesto po broju radnika u 2020. godini je kompanija “Domaća trgovina”, u okviru koje rade “Aroma marketi”, sa 1.115 radnika, što je za 48 manje nego godinu ranije. Trgovina “HD Laković” je na petom mjestu sa 998 zaposlenih, osam više nego u 2019. godini.

Na šestom mjestu je kineska građevinska kompanija “CRBC”, graditelj prve dionice auto-puta Podgorica-Mateševo, koja je prošle godine imala 993 radnika. Ova kompanija je 2019. godine bila na drugom mjestu sa brojkom od 2.064 radnika, ali se zbog smanjenja intenziteta gradnje i značajnijeg prepuštanja poslova podizvođačima, smanjio i njihov ukupan broj radnika.

Državna Pošta je sa 988 radnika na sedmom mjestu po broju zaposlenih u 2020. godini, a broj radnika je u odnosu na godinu ranije povećan za 46.

Takođe državna Elektroprivreda (EPCG) je na osmom mjestu po broju zaposlenih. Ona je lani imala 961 radnika, dok je u 2019. ta brojka iznosila 975.

Željeznička infrastruktura, još jedna velika državna kompanija, na devetom je mjestu po broju radnika – 755. To je za 34 manje nego godinu ranije.

Na desetom mjestu po broju zaposlenih u 2020. godini nalazi se još jedan trgovački lanac “Franca marketi” sa 740 radnika, što je povećanje od 73 zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu.

Tako da je među deset kompanija sa najvećim brojem radnika pet trgovačkih lanaca, četiri državne monopolske kompanije i jedna strana građevinska firma koja je od države dobila posao da gradi najveći infrastrukturni projekat – prvu dionicu auto-puta.

Ovi podaci potvrđuju kako je u protekle tri decenije uništena tadašnja proizvođačka i prerađivačka industrija, da skoro ništa od bivših giganata nije spaseno, a nešto malo što je ostalo postale su male i srednje firme.

Situacija nije ništa bolja ni poslije prvih deset firmi, jer je na 11 poziciji Javni servis RTCG sa 728 radnika, što je za devet više nego u 2019. godini. Ova državna radiotelevizija ima radnika koliko i dva bivša giganta – Kombinat aluminijuma i Željezara.

Na 12. mjestu je još jedna državna kompanija Rudnik uglja sa 691 radnikom, što je za 21 više u odnosu na 2019. godinu, a zatim Institut “Simo Milošević” takođe većinski u vladinom vlasništvu sa 679 radnika, što je za 52 manje nego u godini ranije.

Prva privatna firma na listi najvećih poslodavaca, a koja nije trgovačka, jeste “Genex.CG” sa 674 radnika. Ova firma je osnovana u prošloj godini a bavi se građevinarstvom. Ranije velika građevinska kompanija “Genex” u međuvremenu je promjenila ima u “89” i bavi se ugostiteljstvom i turizmom sa dvoje radnika.

Prvi veliki proizvođač na listi po broju zaposlenih, koji se ne bavi energetikom, jesu “Plantaže” sa prosjekom od 614 zaposlenih u 2020. godini, što je za 17 radnika manje.

Željezara Toščelik lani je imala 300 radnika, ali ih je u međuvremenu još smanjila a proizvodnja je smanjena na minimum.

Kombinata aluminijuma u stečaju nema na listi, a radnici koju su angažovani u ovoj fabrici imaju razne ugovore sa stečajnom upravom, Unipromom ili su “zaposleni” preko ugovora o povremenim i privremenim poslovima i drugim oblicima. Prema ranijim procjenama u kompaniji po raznim osnovama sada radi oko 550 radnika. Slično je i sa rudnicima Boksita, gdje preko više firmi radi oko 250 radnika.

U nikšićkoj pivari “Trebjesa”, prema izvorima iz prijava Uprave prihoda, angažovana su 224 radnika.

Najveća hotelska kompanija po broju zaposlenih je većinski državna “Budvanska rivijera” koja je lani imala 412 radnika, što je za skoro 200 manje nego u 2019.

Javni servis RTCG ima radnika koliko i dva bivša giganta – Kombinat aluminijuma i Željezara

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *