Stranih investicija gotovo 16 odsto manje

Dodajte komentar

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u aprilu je iznosio 238 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 117,8 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u aprilu je iznosila 120,2 miliona eura, što je 33,5 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 15,6 odsto u odnosu na uporedni period, stoje posljedica pada dužničkih ulaganja navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 10,7 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 107,1 milion eura. Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 103,2 miliona eura, što čini 43,3 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 51,2 miliona eura, a u preduzeća i banke 52 miliona eura. Priliv SD1 u formi interkompanijskogduga iznosio je 123,6 miliona eura, što je 30,1 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *