Prinudni osmjeh kao ulaznica na posao

Dodajte komentar

Rukovodstvo kineske podružnice Kenona došlo je na ideju kako da poboljša “radnu etiku” u firmi – tako što će primoravati zaposlene da dolaze na posao sa osmjehom na licu, a širinu njihovog osmjeha će kontrolisati pametne kamere, piše The Verge.

Da, dobro ste pročitali, u pojedine kancelarije Kenona u Kini biće instalirane kamere koje imaju opciju prepoznavanja osmjeha. One će se nalaziti na ulazu u sale za sastanke i još neke prostorije, za koje će propusnica za ulazak biti upravo osmjeh. Pretpostavljamo lažni, jer rijetko ko se, osim možda klovnova, po cijeli dan smije na poslu.

Kineska javnost nije burno reagovala na ovu najavu jer je tamo maltene normalno nadgledanje radnika i njihovog učinka na poslu, pa će vjerovatno i ovo vještačko usrećivanje zaposlenih proći bez pobune.

To međutim rade i kompanije na zapadu samo suptilnije i, bar prividno, poštujući radna prava. Ipak, ma koliko nas poslodavci i država pratili i analizirali naše radne i životne navike, čini se da smo mi još daleko od toga da nas ne puštaju na posao ako se ne osmehnemo kamerama na ulazu u kancelariju.

Izvor: The Verge

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *