Investitor koji je predvidio ekonomski slom iz 2008. najavljuje krah tržišta kriptovaluta

Majkl Bari predviđa da će “mim akcije” i tržište kriptovaluta propasti.

Upravnik hedž fonda koji je proslavljen filmom “The Big Short” i koji je svojim investitorima donio veliku zaradu tako što je predvidio krah tržišta nekretnina, sada najavljuje da dolazi “majka svih nesreća”.

Bari je ukazao na prekomjernu polugu (leverage) kao glavni problem za kriptovalute. Kako je upozorio, investitori koji kupuju mim dionice i kriptovalute “upisuju se za razorne gubitke”.

Bari je dodao da je strah ljudi od propuštanja pokrenuo cijene imovina na neodrživ nivo. Šef Sajon Aset Menadžmenta je takođe alarmirao fanove kriptovaluta koji se nepromišljeno zadužuju kako bi kupili svoje omiljene novčiće.

“Problem sa kriptovalutama, kao i u većini stvari je poluga (leverage). Ako ne znate kolika je poluga u kriptu, ne znate ništa o kriptu”, dodao je.

Šef Sajona privukao je brojne fanove otkako je svojevremeno predvidio krah na tržištu nekretnina, koji je ubrzao globalnu finansijsku krizu.

Šta je poluga (leverage)?

Poluga (leverage) je investiciona strategija korišćenja pozajmljenog novca, kroz finansijske instrumente ili direktno pozajmljen kapital, kako bi se povećao potencijalni povrat od investicije.

Poluga se takođe može odnositi i na iznos duga koji preduzeće koristi za finansiranje imovine.

(Blic)

Check Also

MMF odobrio najveću tranšu ikada iz svojih rezervi: Najviše opet najbogatijim zemljama

Bord guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je najveću alokaciju Specijalnih prava vučenja (SDR) ikada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *