Investicioni fondovi prilično usporili s kupovinom bitcoina

Dodajte komentar

Čini se da su institucionalni investitori prilično usporili s kupovinom bitcoina. U posljednjih nedjelju dana ovaj se trend može povezati s iznenađujućim porukama Feda.

Podaci koje prati ByteTree Asset Management pokazuju broj kovanica američkih i kanadskih zatvorenih fondova, te kanadskih i evropskih fondova kojima se trguje na berzi (ETF) pali su na 782.558 BTC (u vrijednosti od 28,72 milijarde USD) u petak, što je najniže od 25. februara. Posjed se smanjio za preko 15 000 samo u posljednja tri dana.

U srijedu, Federalne rezerve iznenadile su tržišta pomičući vrijeme sljedećeg povećanja kamatnih stopa na 2023. godinu.

Od tada se većina imovine, uključujući bitcoin, suočila s pritiskom prodaje, iako je vodeća kriptovaluta ostala relativno elastična u poređenju s većinom klasičnih valuta i zlata.

Imovina fondova dostigla je vrh iznad 815.000 BTC sredinom maja, porastavši za preko 300.000 BTC od oktobra. Vrhunac u maju poklopio se s padom bitcoina s 58.000 na gotovo 30.000.

“BTC koji drže ETF-ovi i fondovi značajan su i mjerljiv uzorak mrežne potražnje”, rekao je za CoinDesk direktor kompanije ByteTree Charlie Morris.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *