Milatović: Programom ekonomskog oporavka do boljeg životnog standarda

Dodajte komentar
Milatović, Foto: Gov.me

Program ekonomskog oporavka Crne Gore, koji predstavlja strateški dokument u cilju razvoja ekonomskog sistema, zasnivaće se na fiskalnoj odgovornosti i strukturnim reformama, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i pozvao stejkholdere da učestvuju u njegovom kreiranju.

On je na kick off eventu koji se tiče projekta Programa ekonomskog oporavka Crne Gore kazao da je u pitanju strateški dokument, koji ima dalekosežan uticaj na budući ekonomski pravac Crne Gore.

Milatović je istakao da žele da uvaže sugestije relevatnih institucija o potrebnom konsenzusu u vezi ekonomske budućnosti Crne Gore, pa su kao glavne institucionalne grupe stakeholdera mapirane Vlada, Skupština i Predsjednik Crne Gore, Akademska zajednica, Poslovna zajednica, NVO i klasteri, parlamentarne političke partije, sindikati, kompanije u državnom vlasništvu, kao i regulatorne agencije i uprave.

– Danas želim da širom otvorim vrata našeg važnog projekta, programa ekonomskog oporavka, za sve identifovane stakeholdere koji imaju jedinstvenu priliku da direktno doprinesu ovom programu. Smatram da jedino objedinjavanjem kapaciteta našeg društva, možemo napraviti bolju Crnu Goru, prosperitetnu za sve njene građane – istakao je Milatović.

On je naveo da se crnogorska ekonomija suočava sa naslijeđenim strukturnim problemima na kojima je izgrađen neadekvatan model ekonomskog razvoja koji je karakterisao Crnu Goru poslednjih 10-ak godina.

– Pandemija izazvana virusom COVID 19 je otkrila sve slabosti i nedostatke sa kojima se prethodne Vlade jednostavno nijesu željele baviti u dovoljnoj mjeri. Taj težak posao prilagođavanja ekonomije postpandemijskoj stvarnosti kao i strukturne reforme koje se moraju implementirati, moramo početi da radimo – smatra Milatović.

Milatović je kazao da su programi ekonomskog oporavka ključni za generisanje rasta i razvoja ekonomskog sistema i kreiranje novih radnih mjesta te da oni moraju biti zasnovani na fiskalnoj odgovornosti, diversifikaciji ekonomije, investicijama i strukturnim reformama.

– Strukturne reforme treba da odstrane prepreke kako bi se omogućilo lakše kretanje ljudi, roba i kapitala, zbog čega bi se otvorila nova radna mjesta, povećale investicije i postigla bolja produktivnost ekonomije Crne Gore. Strukturne reforme moraju biti u službi povećanja konkurentnosti jedne države, rasta ekonomske aktivnosti, ali i jačanja socijalne komponente za sve segmente društva –  kazao je on.

To su, kako je rekao, samo neke od konkretnih strukturnih reformi koje će biti ugrađene u temelje programa ekonomskog oporavka u Crnoj Gori su zaustavljanje odliva kadrova kroz poboljšanje uslova na tržištu rada, poboljšanje javnih finansija, infrastrukturni projekti, unapređenje socijalne i zdravstvene politike, suzbijanje sive ekonomije, diverzifikacija ekonomije, vladavina prava, suzbijanje korupcije, itd..

– Ovakav način uključivanja velikog broja stakeholdera je jedinstven slučaj u dosadašnjem načinu rada Vlade. Još jednom na konkretnim djelima potvrđujemo našu privrženost strateškom dijalogu i stvaramo operativan okvir za proaktivno učestvovanje svih aktera crnogorskog društva oko teme koja treba da nas ujedini a to je ekonomska budućnost Crne Gore – kazao je Milatović.

Izvršni direktor, Fidelity Consulting-a Miloš Vuković će biti tim lider na projektu Programa ekonomskog razvoja – Uspostavljanje jedinstvene pristupne tačke za SME –institucionalna podrška Ministarstvu ekonomskog razvoja koji je finansiran od strane EU kroz IPA II a implementiran je od strane EBRD-a.

On je predstavio metodologiju izrade Programa i kazao da se ekonomija Crne Gore suočava sa evidentnim problemima od kojih su mnogi naslijeđeni te podsjetio na najveći odnos javnog duga i BDP-a, visoku nezaposlenost i najveći spoljni dug. Vuković smatra da nam je potreban konsenzus i nova paradigma ekonomskog promišljanja kao i promjena modela ekonomskog razvoja.

– Želimo zajedno da dođemo do važnog cilja a to je da od Crne Gore napravimo primjer kako treba raditi i objedinjavati snage -naglasio je Vuković.

Program ekonomskog oporavka sadržaće strateške cijljeve, komponente reformi i investicije.

Državna sekretarka u ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina-Božović, je kazala da je ovo jedinstvena prilika da se na ovaj način pristupi izradi važnog dokumenta za razvoj crnogorske ekonomije i cjelokupno društvo i da očekuju da će uskoro imati Program kojim će se svi ponositi i koji će biti vodilja za brži oporavak crnogorske ekonomije.

– Vjerujem da će ovo biti i pilot projekat u tom smislu i dobra preporuka kako ćemo u narednom periodu raditi na ovako važnim dokumentima- kazala je ona.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *