Budućnost je stigla: Useljena prva 3D štampana kuća u Evropi (foto, video)

Dugoočekivana kuća u Ajndhovenu napravljena primjenom 3D štampe, primila je svoje vlasnike.

Projekat Milestone, kompanije 3Dprintedhouse iz Holandije, predstavlja prvi legalno useljivi objekat sa zidovima napravljenim upotrebom tehnologije 3D štampe.

Kuća organske forme dizajnirana je da tako izgleda kao velika homogena betonska struktura, čime su se naglasile dizajnerske mogućnosti 3D štampanih metoda gradnje u odnosu na tradicionalnu gradnju, piše Designboom.

Projekat Milestone predstavlja hibrid formalnog dizajna i tradicionalne stambene šeme, ali svakako je sve samo ne konvencionalni objekat.

Slobodnostojeći prizemni objekat neto površine 93 kvadrata sadrži prostranu dnevnu sobu i dvije spavaće sobe, a sve je uokvireno betonskim štampanim zidovima monolitnog oblika inspirisanog prirodnim reljefima.

Nepravilne forme

Objekat ima dobru toplotnu izolaciju, kao i priključak na toplotnu mrežu, tako da je u unutrašnjosti prijatno u bilo kom periodu godine.

U skladu sa razvojem tenologije, dizajnerski tim se smelo odlučio za izgradnju nepravilne forme metodom 3D štampe, što ipak za ovakav sistem gradnje nije uobičajeno i znatno je izazovnije.

Nijedan zid nije pod pravim uglom; Foto: Project Milestone

Tim napominje da se zahvaljujući 3D štampi domovi sada mogu graditi znatno brže i uz više fleksibilnosti i personalizovanog dizajna. Ova metoda se čak pokazala i ekološki održivijom u odnosu na tradicionalnu gradnju, jer su potrebne manje količine betona.

Organska spavaća soba; Foto: Project Milestone

Uskoro višespratne kuće

Kuća u Ajndhovenu predstavlja prvi od pet planiranih projekata koje tim planira da izgradi. Oni se nadaju da će svaki prethodni projekat dovesti do usavršavanja narednog, te najavljuju izgradnju višespratnih kuća.

Kupatilo izravnato gipsom; Foto: Project Milestone

Izvor: Gradnja.rs

Check Also

Japan poziva mlade da više piju kako bi napunili državni budžet

Mladi u Japanu ne piju mnogo, ali se vlasti nadaju da će nova kampanja to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.