Zbog velike potražnje za gotivnom, Albanija uvodi novu novčanicu visokog apoena

Dodajte komentar

Banka Albanije prvi put pušta u opticaj novčanicu od 10.000 leka, u vrijednosti nešto većoj od 80 eura.

Potražnja za gotovinom raste kako se ekonomija širi, a potražnja je dodatno potaknuta od početka pandemije.

Novčanica od 10.000 leka dio je nove serije novčanica koje se uvode između 2019. i 2022. Dvostruko je veće vrijednosti od novčanice od 5.000 leka, što je bio prethodno najviši apoen u optjecaju u Albaniji.

Na novčanici se nalaze simboli albanske zastave i državne himne te portret Aleksandera Stavrea Drenove, poznatog i kao Asdreni, autora državne himne. Novčanica će postati zakonsko sredstvo plaćanja od 31. juna.

Pušta se u opticaj u vrijeme niske i stabilne inflacije koja traje nekoliko godina, uključujući sve ekonomske poremećaje koronakrize, piše Indikator.ba.

Guverner središnje banke Gent Sejko izjavio je 15. juna da je nova novčanica potrebna kako se albanska ekonomija širi, ali i dalje ostaje u visokoj mjeri zasnovana na gotovini, unatoč postupnom povećanju bankarske penetracije.

– Ova novčanica najvišeg apoena prati ekonomski razvoj zemlje i, prema svim analizama, udovoljava tržišnim zahtjevima da bi bila u strukturi naše serije novčanica s legalnim tečajem, rekao je Sejko. Njeno uvođenje i promet omogućit će bolji i učinkovitiji promet novca, pomažući strukturi valute u opticaju, smanjujući troškove proizvodnje, skladištenja i distribucije, a time i povećavajući učinkovitost Banke Albanije u upravljanju fizičkim novcem, dodao je.

Unatoč razvoju drugih načina plaćanja, kao što je. elektronički novac, novac u optjecaju nastavlja imati trend rasta tokom godina, što odražava kontinuiranu potražnju ekonomije za fizičkim novcem kao sredstvom plaćanja.
– Banka Albanije pažljivo planira jamčiti ispunjenje ove potražnje na tržištu, kako u normalnim, tako i u netipičnim situacijama, istaknuo je Sejko.

Sejko je primijetio da je toekom pandemije došlo do povećanja potražnje za gotovinom. Tokom 2020. godine novac u optjecaju povećao se za oko 52 milijarde leka, ili otprilike tri puta više od rasta zabilježenog tokom 2019. To se nastavilo u prvih pet mjeseci 2021., kada je došlo do porasta od oko 10 milijardi, prenosi bne IntelliNews.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *