Srbija kupuje Komercijalnu banku u Crnoj Gori, Srpskoj i Kosovu?

Dodajte komentar

Banka Poštanska štedionica iz Srbije zainteresovana je za kupovinu Komercijalne banke Banjaluka i pismo namjere o tome već je upućeno u Ljubljanu – NLB Grupi koja je vlasnik matične Komercijalne banke Beograd, saznaje portal Capital.ba.

Pored Komercijalne banke u Banjaluci, Poštanska štedionica je zainteresovana i za kupovinu Komercijalne banke u Crnoj Gori i na Kosovu, a ministar finansija Srbije je već dao saglasnost da se ide u pomenutu kupovinu.

„NLB je spremna da proda sve dijelove Komercijalne banke, osim onog u Srbiji, i to za knjigovodstvenu cijenu. Međutim, Poštanska štedionica u pregovorima ponudila 60 odsto knjigovodstvene vrijednosti. Pismo namjere je poslato u Sloveniju“, naveo je izvor CAPITAL-a upućen u taj posao.

Iako je, nakon što je NLB kupila Komercijalnu banku, pominjano njihovo spajanje, u NLB su zaključili da im je to rizično i da žele samo Komercijalnu banku u Srbiji.

S druge strane, vlast u Srbiji smatra da im je strateški interes da i preko bankarskog sektora zadrže uticaj u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Kosovu.

Poštanska štedionica je u vlasništvu Srbije koja ima 79,01 odsto akcija, JP Pošta Srbije (19,95%), Republičkog fonda PIO (1,01%) i Fonda za razvoj Republike Srbije (0,03%).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *