Spajić povukao amandman na budžet zbog stava DF

Dodajte komentar

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić povukao je amandman na budžet koji je Ministarstvo finansija predalo danas Skupštini a koji je predviđao reprogramiranje naslijeđenih kredita računajući i dolarski kredit kineske Eksim banke za autoput Podgorica Mateševo.

To je uradio nakon što nije dobio podršku od Demokratskog fronta (DF) čiji su poslanici naveli da neće razmatatrati i podržati nijedan predlog Vlade nakon sinoćnjeg incidenta koji se dogodio u Skupštini Crne Gore.

Njihov poslanik Dejan Đurović zamolio je Spajića da povuče amandman.

“Ako ovaj amandman bude sastavni dio Zakona o budžetu diskutabilno je kako ćemo glasati. Radi mira u kući ga povucite”, rekao je Đurović.

Poslanica Demokratskog fronta Jovanka Bogavac je na to dodala da će budžet pasti ukoliko se u njega na skupštinskom plenumu uvrsti ovaj amandman.

Spajić je na Odboru za ekonomiju korigovao jutrošnji amandman na način da se Vlada u 2021. godini može zadužiti po povoljnijim uslovima za realizaciju izgradnje projekta autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Uvac-Mataševo, maksimalno do iznosa od 900 miliona eura, a što može biti obezbijeđeno kroz aranžmane sa međunarodnim finansijskim institucijama, zatim kroz emisiju obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu, kao i zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

Međutim, ni taj korigovani amandman nije prošao.

Odbor je usvojio tehnički dio amandmana kojim se nedostajuća sredstva povećavaju sa 575 na 611 miliona eura, a koja se obezbjeđuju korišćenjem depozita od 440 miliona eura i sa 165 miliona eura programskih kredita od EU za investicije i podrške reformama kao i korišćenjem preostalog iznosa iz kineskog kredita za završetak dionice autoputa.

Predsjednik Odbora Vladimir Joković (SNP) naveo je da bi on podržao amandman, jer se radi o državnom interesu, ali da shvata frustraciju poslanika DF-a.

Spajić je prethodno kazao je da je posljednji amadman na Predlog zakona o budžetu stigao u zadnjem trenutku ali da je neophodan radi predvidivosti svih investitora koji su prisutni u Crnoj Gori.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas na sjednici raspravlja o tom amandmanu, a tokom dana se očekuje da Skupština izglasa budžet.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *