NLB će isplatiti 25 miliona eura dividende

Nakon jednogodišnje pauze, kada u NLB-u na predlog Banke Slovenije nisu podijeljene dividende, ove godine će dividenda biti isplaćena – iznosiće 1,24 eura bruto po dionici, a biće isplaćene u dvije rate, odlučila je glavna skupština.

Distributivna dobit NLB-a za 2020. godinu iznosi 342 miliona eura. Uprava i Nadzorni odbor predložili su da se za isplatu dividende izdvoji 24,8 miliona eura, a dioničari su gotovo jednoglasno podržali ovu odluku.

Dividende će se isplaćivati u dvije rate – prva u iznosu od 12 miliona eura ili 60 centi po dionici, a druga u iznosu od 12,8 miliona eura ili 64 centa po dionici.

“Kapitalna pozicija NLB Grupe je solidna, mogle bi se isplatiti veće dividende, ali imamo vrlo strogo regulatorno okruženje”, rekao je Blaž Brodnjak, predsjednik Uprave, dodajući da Banka Slovenije ne dopušta veće isplate, što on smatra diskriminišućim..

Na prošlogodišnjoj skupštini, NLB nije podijelila dividende na preporuku Banke Slovenije zbog neizvjesnosti u vezi sa epidemijom covida-19.

“Prošle godine smo bili vrlo neizvjesni na glavnoj skupštini, ove smo godine optimistični”, rekao je Brodnjak dodajući kako bi se više od 300 miliona eura dividende moglo isplatiti u srednjem roku do 2023. godine.

“Osim toga, u mogućnosti smo da osiguramo organski rast i izvršimo još jedno preuzimanje”, rekao je, naglasivši da to ne bi značilo samo veće dividende za dioničare, već i rast vrijednosti dionica.

Među postignućima u 2020. godini naglasio je prodaju društva za životno osiguranje NLB Vita i kupovinu Komercijalne banke. NLB Grupa, koja je 2020. godinu završila sa neto dobiti od 268,9 miliona eura, danas je jedna od tri najveće banke na svih šest tržišta na kojima je prisutna.

Izvor: seebiz

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *