Neće prodavati EPCG, ali traže partnere za elektrane

Dodajte komentar

Iako smo na polovini godine, Vlada još uvijek nije donijela plan privatizacije za ovu godinu. U Vladi još uvijek ne znaju kada bi Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte mogao da utvrdi prijedlog odluke o planu privatizacije. Iz Vlade je Pobjedi saopšteno da je stav resornog Ministarstva kapitalnih investicija da ne treba privatizovati Elektroprivredu.

,,Zakonom o privatizaciji privrede utvrđeno je da se privatizacija vrši u skladu sa godišnjim planovima privatizacije koje donosi Vlada na prijedlog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, a koji će se objaviti u sredstvima javnog informisanja. Plan privatizacije se priprema na osnovu prijedloga nadležnih organa državne uprave i državnih fondova. Još uvijek nijesmo dobili inicijativu za pripremu odluke o planu privatizacije za 2021. godinu”, kazali su Pobjedi iz Vlade.

Podsjećamo da je lani već u januaru Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio prijedlog odluke o planu privatizacije za prošlu godinu.

Na pitanje Pobjede da li Vlada planira u toku ove ili narednih godina privatizaciju Elektroprivrede, odnosno ulazak stranih partnera – investitora u vlasničku strukturu te najvažnije državne kompanije, te da li ima interesovanja za kupovinu državnih akcija u EPCG, iz Vlade je saopšteno da je stav Ministarstva kapitalnih investicija da ne treba privatizovati Elektroprivredu.

 

Ipak, u Vladi očekuju interesovanje i zajedničko ulaganje stranih partnera i državne elektro-energetske kompanije u obnovljive izvore energije.

,,Ministarstvo kapitalnih investicija je stava da EPCG, posebno kada su u pitanju projekti koji se tiču obnovljivih izvora energije (vjetroelektrane, solarne elektrane) treba da nađe strane partnere, a koji posjeduju potrebne reference, odnosno know how, kako bi zajedno radili na realizaciji ovih projekata”, rekli su iz Vlade.

Iz Vlade dodaju da Crnu Goru očekuje izrada nacionalne energetske i klimatske strategije.

,,U toj strategiji će prioritet biti tzv. zelena tranzicija, odnosno što skoriji prelazak na ,,zelene“ energetske izvore, pa je sa tim u vezi pronalazak partnera sa kojima bi radili na projektima vezanim za implementaciju ove strategije veoma poželjan”, poručeno je iz Vlade.

Iz kompanije Elektroprivreda je nedavno saopšteno Pobjedi da u njihovoj viziji razvoja dominira razvoj obnovljivih izvora energije i da je kompanija ubrzala dinamiku aktivnosti na projektima izgradnje vjetro parka ,,Gvozd“ i solarne elektrane ,,Briska Gora“.

,,Početak izgradnje farme vjetrogeneratora na Gvozdu predviđen je za ovu godinu, a njen završetak 18 mjeseci nakon ulaska u realizaciju projekta. Tu smo već uspostavili preliminarnu saradnju sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) kako bi se obezbijedila potrebna sredstva za realizaciju projekta. Nadamo se takođe da ćemo uspjeti da ispoštujemo i predviđene rokove za realizaciju projekta SE ,,Briska Gora“, gdje nam je jako važna saradnja sa Vladom, resornim ministarstvom i ulcinjskom lokalnom samoupravom”, kazali su iz EPCG.

Oni su naveli da bi realizacijom ova dva projekta dobili dodatnih između 100 i 250 MW instalisane snage. Iz kompanije su dodali da je planirana snaga VE ,,Gvozd“ 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh električne energije, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje oko 25.000 domaćinstava.

Na Briskoj Gori je planirana fazna izgradnja elektrane i to prva faza sa minimalnom instalisanom snagom od 50 MW i druga do ukupno planirane instalisane snage veće od 200 MW.

Italijanska kompanija A2A, nekadašnji akcionar EPCG je 2009. godine za 43,7 odsto akcija EPCG platila 436 miliona eura. A2A je početkom jula 2017. godine ponudila Vladi ,,put opciju“ dogovorenu u sporazumu sa akcionarima, a ,,put opcija“ je povezana sa prodajom svih akcija A2A u EPCG za ukupnu cijenu od 225 miliona eura.

Država je sada vlasnik 88,66 odsto akcija, a kompanija deset odsto sopstvenih akcija.

,,Partnerstvo sa A2A je doprinijelo da je EPCG danas u boljoj poziciji nego što je bio slučaj prije dolaska te italijanske kompanije. U ovom trenutku kompanija je potpuno likvidna i solventna što predstavlja dobru bazu za investiranje i planirane projekte kompanije”, poručeno je nedavno iz EPCG.

Premijer Zdravko Krivokapić je prošle sedmice optužio predsjednika Odbora direktora elektroenergetske kompanije i funkcionera DF-a Milutin Đukanovića da je pregovarao o prodaji EPCG.

Krivokapić je rekao da je stav Vlade da je EPCG najveće blago i ,,koka nosilja“ i da nema govora o prodaji.

Đukanović je u reagovanju naveo da su optužbe premijera besmislene i da on sve i da hoće nema zakonska ovlašćenja to da uradi. Iz Socijaldemokratske partije (SDP) je saopšteno da će predložiti rezoluciju o zaštiti državnih interesa u EPCG i kontrolno saslušanje Đukanovića i ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *