Licitacija za zemljište u Siti kvartu

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je 14. prodaju imovine bivše fabrike ,,Radoje Dakić“ nudeći devet parcela ukupne vrijednosti 21,1 milion eura. Ovo će biti prvi put da se imovina prodaje licitacijom u kojoj mogu učestvovati sva fizička i pravna lica koja uplate 15 odsto vrijednosti imovine za koju su zainteresovani.

Parcele između osam i 14 hiljada kvadrata predviđene su za centralne djelatnosti i stambenu izgradnju, a cijene se, u zavisnosti od veličine, kreću između 2,2 i četiri miliona eura, odnosno 282 po kvadratu.

Najmanje parcele od 237 i 533 kvadrata prodaju se za 70 hiljada, odnosno 151 hiljadu eura. Dio parcele od 8,6 hiljada kvadrata vrijedne 2,45 miliona eura je pod sporom, pa će eventualni kupac tek nakon okončanja imati pravo preče kupovine, bez oglašavanja, po istoj cijeni.

Zainteresovani za učešće u javnom nadmetanju do 7. jula moraju dostaviti prijavu Privrednom sudu uz traženu dokumentaciju i navođenje dijela imovine za koji namjeravaju da licitiraju dan kasnije.

Ukoliko se za jedan dio imovine prijavi samo jedan kupac, upravnik će prihvatiti njegovu ponudu, a ukoliko bude više prijava, započeće usmenu licitaciju navodeći početnu i pozivajući učesnike da daju svoje cijene koje moraju biti veće.

Licitacioni korak za imovinu preko dva miliona eura je 50 hiljada eura, a za imovinu ispod 200 hiljada pet hiljada eura.

– Nakon što neko od učesnika ponudi veću cijenu od početne ili posljednje ponuđene cijene, poštujući date uslove licitacionog koraka, upravnik poziva ostale učesnike da ponude istu ili eventualno veću cijenu poštujući licitacioni korak. Upravnik objavljuje da je završeno javno nadmetanje za dio imovine za koji se sprovodila licitacija kada niko od učesnika ne ponudi istu ili veću cijenu od posljednje ponuđene i proglašava kupca koji je ponudio najviši iznos kupoprodajne cijene – navodi se u oglasu.

Kupac je dužan da u roku od deset dana od odluke upravnika zaključi ugovor uz dokaz da je uplaćena cijena. U slučaju odustanka od ponude ili zaključenja ugovora, ostaje bez depozita.

Oglas predviđa da ukoliko na imovini postoje tereti, kao što je slučaj sa konstrukcijama hala koje nijesu uklonjene, zbog čega se ugovor ne može zaključiti u ovom roku, kupac je dužan da plati najmanje pola ponuđene cijene deset dana od odluke. U suprotnom će se smatrati da je odustao, zbog čega mu neće biti vraćen depozit, a imovina će biti dodijeljena drugorangiranom ponuđaču.

Na prošli 13. javni oglas koji je sproveden na osnovu zatvorenih ponuda, stigle su četiri ponude za dvije parcele.

Najveću ponudu za parcelu od 11,7 hiljada kvadrata predviđenu za stambenu izgradnju dala je kompanija Montas inžinjering 3,5 miliona eura.

Niže ponude dali su KIPS gradnja i Admiral holding, koji je za drugu parcelu slične kvadrature ponudio hiljadu eura više u odnosu na početnu cijenu od 3,32 miliona eura.

Izvor i foto: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *