Crna Gora još na crnoj listi EU

Megakruzer “MSC Splendida“, prvi veliki brod na kružnim turističkim putovanjima koji je na komercijalnoj plovidbi trebalo da posjeti Crnu Goru nakon pauze od 15 mjeseci u kruzing industriji uzrokovane pandemijom koronavirusa, otkazao je za danas planirano uplovljavanje u luku Kotor.

Kako “Vijesti“ saznaju, “MSC Splendida“ je otkazala četiri od ukupno za ovu nautičku sezonu prvobitno planiranih 15 svojih dolazaka u Kotor.

Megakruzer od 138.000 bruto tona dugačak 333 metra, kapaciteta 4.345 putnika i 1.388 članova posade trebalo je po prvobitnom planu da u Kotor uplovljava jednom sedmično u vremenu od 17. juna do 23. septembra.

“Kompanija MSC Cruises, nažalost, otkazala je prva četiri planirana dolaska svog broda ‘MSC Splendida’ u luku Kotor. I pored velikog truda gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića i Snežane Jonice iz AD Luka Kotor i više pregovora sa kompanijom, MSC Cruises je ipak morao otkazati prva četiri dolaska tog broda jer se Crna Gora još nalazi na crnoj listi EU kada je rizik od koronaviriusa u pitanju. To znači da bi svaki brod koji bi došao u Kotor, nakon toga, kada se tiče neke od sljedećih luka u zemljama EU, morao da sa svim putnicima, ide u karantin. To kompaniji nikako ne odgovara i nadamo se da će se ova situacija ubrzo promijeniti, ako ništa drugo zbog znatno povoljnije epidemiološke situacije u Crnoj Gori i velikog broja vakcinisnaih naših građana“, kazao je “Vijestima““ Mihailo Vukić iz kompanije “Allegra“ iz Bara koja je lučki agenti kompanije MSC Cruises u Crnoj Gori.

On je dodao da u MSC Cruisesu “jedva čekaju“ da se restrikcije EU prema putovanjima u Crnoj Gori ukinu i da njihovi brodovi što prije počnu ponovno dolaziti u Kotor jer je Boka jedna od najatraktivnijih destinacija za putnike kruzera.

“MSC Splendida“ je prije tri dana isplovila na svoje prvo postepidemijsko krstarenje iz Trsta.

Taj brod će ovog ljeta sa putnicima iz prvenstveno država EU krstariti po Jadranu i Jonskom moru, tičući luke Trst, Ankona i Bari u Italiji, Dubrovnik u Hrvatskoj, ostrvo Krf u Grčkoj, a umjesto Kotora koji je takođe bio uvršten u planirani itinerer, za sada je u kruzing liniju “MSC Splendide“ “upala“ hrvatska luka Split.

U luku Kotor juče je uplovio prvi kruzer koji u nju uopšte dolazi nakon prošle godine sredinom marta, zbog pandemije uvedene generalne zabrane dolazaka putničkih brodova na kružnim turističkim putovanjima u Crnu Goru – mali kruzer “La Belle del Adriatoque“.

Brod dužine 110 metara koji vije belgijsku zastavu, dovezao je 157 putnika koji su se tokom kraćeg zadržavanja u Kotoru, strogo pridržavali posebnog bezbjednosnog protokola koji je Luka Kotor izradila za prijem i opsluživanje kruzera i njihovih putnika u aktuelnim epidemiološkim uslovima.

U luci Zelenika od prekjuče je i potpuno novi, tzv. ekspedicijski kruzer “Ultramarine“ kompanije “Quark Expeditions“ koji vije zastavu Maršalskih ostrva.

Na njemu, međutim, nema putnika jer taj brod još i nije stavljen u komercijalnu upotrebu.

Ovaj 128 metara dugi brod nedavno je izgrađen u Hrvatskoj po posebnom projektu jer je riječ o plovilu sposobnom da u polarne i druge daleke i teško pristupačne predjele svijeta, u punom komforu odveze 199 putnika na tzv. ekspedicijska, avanturistička krstarenja.

Kako nezvanično saznajemo, “Ultramarine“ koji je u Zeleniku stigao iz Italije i trenutno čeka mehaničare koji treba da otklone manji kvar na jednom od njegova dva motora, trebalo bi da u marini Porto Montenegro tankuje gorivo i nakon toga napusti Crnu Goru.

Check Also

Do sada ostvareno 85% turističkog prometa iz 2019.

Prema posljednjim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO) u Crnoj Gori boravi oko 167 hiljada gostiju, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *