Sve oči uprte u Fed

Dodajte komentar

Odavno već finansijska tržišta nisu s takvim nestrpljenjem iščekivala sastanak Federalne rezerve kao ovaj put.

Ključno je pitanje kako će Fed procijeniti inflatorne prijetnje ili će i dalje biti prilično ravnodušan prema rastu cijena.

Naravno, niko ne očekuje da će američka Federalna banka nakon dvodnevnog zasjedanja okončati politiku nulte kamate, ali zbog porasta inflacije (u SAD-u je u maju iznosila 5%, mjereno indeksom potrošačkih cijena – najviše od 2008), mogao bi nagovijestiti da je najavio početak kraja otkupa obveznica u bliskoj budućnosti. Do sada je Fed rastuće inflatorne pritiske objašnjavao specifičnom situacijom koja se stvorila od otvaranja ekonomija, ističući da je inflacija samo privremena. Je li se Fedov stav možda promijenio posljednjih dana, biće jasno u 20 sati po srednjoevropskom vremenu.

Poznati menadžer hedge fondova Paul Tudor Jones rekao je za CNBC da je to bio najvažniji sastanak Feda otkako je Jerome Powell postao guverner. Ako monetarne vlasti nastave da ignorišu rastuće cijene roba, to će biti zeleno svjetlo za dalju inflaciju, kaže Jones, koji je 1987. predvidio krah na berzi, dodajući:

“U tom bih slučaju vjerovatno kupio robu, kriptovalute i zlato.”

Međutim, ako Fed okrene ploču i počne spominjati manji obim otkupa obveznica (sužavanje tantruma), Jones očekuje nervozu na finansijskim tržištima i korekciju prema dolje u rizičnim ulaganjima. Zanimljiv je Jonesov savjet:

“Znam da želim da posjedujem 5% zlata, 5% bitcoina, 5% novca i 5% robe, ali trenutno ne znam što bih s preostalih 80% portfelja dok ne vidim šta će Fed da uradi. ”

Bitcoin je prošle nedjelje skočio 20 posto i opet premašio 40 000 USD. Ponovo je ključnu ulogu imao Elon Musk, koji je u nedjelju tvitnuo kako će Tesla ponovno početi da prima bitcoine od kupaca električnih vozila kada barem polovina bitcoina bude iskopana zelenom energijom.

Podsjetimo, Musk je ozbiljan pad bitcoina pokrenuo prije mjesec dana, kada je u kupovine napisao da Tesla otkazuje mogućnost kupnje Teslinih vozila s bitcoinima zbog brige za okolinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *